Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Ivandić: Sustav zapostavljen zadnjih 20 godina; Rusak: To nije pravedan sustav naplate

Predsjednica Kluba zastupnika stranke BM 365 u Skupštini grada Zagreba Gordana Rusak i predsjednica Kluba zastupnika stranke Možemo! u Skupštini grada Zagreba Marina Ivandić gostovale su u Dnevniku HTV-a i govorile o odvozu otpada.

Odbrojavaju se dani do početka novog načina naplate odvoza otpada u gradu Zagrebu. Model počiva na dvije velike promjene. Uz kupnju vrećica za miješani otpad, Zagrepčani moraju ograditi svoje kontejnere kako drugi u njih ne bi bacali neželjeni otpad. 

Izgradnja infrastrukture i početak primjenjivanja modela

Marina Ivandić
je rekla kako se radi paralelno jer je složen sustav koji je zapostavljen zadnjih 20 godina.

– Gotovo ništa se po tom pitanju nije događalo, tako da moramo poduzimati korake na svakom od tih planova. Izgradnja infrastrukture i početak primjenjivanja ovog modela, koji je pravedniji, u smislu da onaj koji više proizvodi i odlaže miješanog komunalnog otpada, da onda u konačnici i plaćaju više. S jedne strane imamo proces smanjenja proizvodnje i odlaganja miješanog komunalnog otpada koji će jedini dovesti do smanjenja pritiska na Jakuševec. S druge strane imamo nužan proces micanja spremnika s javnih površina zato što one u tolikoj mjeri nagrđuju taj prostor, rekla je.

Gordana Rusak je rekla kako to nije pravedan sustav naplate.

– Kako može biti pravedan sustav naplate kad će jedan dio građana dobiti spremnike besplatno, a drugi dio građana će svoje pričuve morati platiti 20-30 tisuća za boksove koje moraju sami napraviti. Treći dio građana imat će kante u svojim dvorištima. Tu se sad javljaju slučajevi gdje bi te kante prema odluci grada trebale biti na 5 metara od ulaza u nečiji stan što ruši kvalitetu života i vrijednost nekretnine. Ako gledamo s te strane, nikako taj odvoz nije pravedniji. Nije čak ni pravno utemeljen. Uslugu odvajanja otpada treba pružati svima pod jednakim uvjetima, a to se trenutno ne događa, naglasila je.

Ivandić je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: