Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

IVICA JURČAN, SUDIONIK DOMOVINSKOG RATA ’20 godina prolazio sam pokraj tog mjesta i nisam znao da mi tu leže suborci’

“Od 1997. do danas prošao sam ovuda tisuće puta ne znajući da su posmrtni ostaci mojih prijatelja i suboraca na samo nekoliko koraka od puta kojim sam prolazio da bih im tu pokraj Vuke upalio svijeću, donio cvijeće, sjeo, zapalio cigaretu, razmišljao o njima…  Danas sam i ja pronašao svoj mir”, s pomiješanim osjećajima tuge i ponosa govori nam Ivica Jurčan iz Bogdanovaca, dragovoljac HOS-a.

Stojimo nedaleko od mjesta u polju kod sela Marinci na kojem su 17. siječnja ove godine pronađeni posmrtni ostaci Žarka Manjkasa zvanog “Crvenkapa”, Stjepana Katića, Antuna Petričića i Marka Kneževića, koji su ove srijede identificirani na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Sve je krenulo u studenome 2019. kada je policija dobila informaciju o lokaciji ove grobnice. Nekome je očito proradila savjest.

“Štafeta smrti”

“Komunikacija s građanima dovela nas je do mikrolokacije, koju smo u sljedeća dva mjeseca dopunjavali i precizirali radom tima Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina i policijskih uprava te o svemu obavještavali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Upravu za zatočene i nestale, što je dovelo do otkrića grobnice 17. siječnja 2020. Još jednom se pokazalo da samo suradnja s građanima i provjera svake informacije mogu dati ovakve rezultate”, istaknuli su iz MUP-a.

 

Manjkas, koji se posebno istaknuo u uništavanju tenkova u Bogdanovcima, bio je pripadnik HOS-a, Katić 204. vukovarske brigade, a Petričić i Knežević 3. GBR. Svi su branili Bogdanovce. No, 10. studenoga 1991. JNA i srpske paravojne postrojbe slomile su obranu tog mjesta, a branitelji su s preostalim civilima krenuli u proboj prema Nuštru. Tako je nastala tzv. HOS-ova štafeta smrti o kojoj je snimljen i dokumentarni film, a Jurčan i hrabri branitelji čiji su posmrtni ostaci sada pronađeni kao i još šestorica njih

Izvor vijesti

Slični postovi: