Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

IZJAŠNJAVANJE O DRŽAVNOM PRORAČUNU Odbijen HNS-ov amandman o udomljavanju i Bandićev o besplatnim udžbenicima

Gotovo cijeli saborski dan danas je prošao u izjašnjavanju o ukupno 219 amandmana na državni proračun za iduću godinu planiran na prihodima od 136,1 milijardu kuna i rashodima od 140,3 milijarde kuna.

Ministar financija Zdravko Marić redom ih je odbijao uz proteste oporbe. Prije proračunskih, pao je i amandman SDP-a, kao i HNS-a o uvrštavanju prava na udomljavanje i istospolnim partnerima u Zakon o udomiteljstvu koji je zadnjih dana punio novinarske stupce. HNS-ovci se nisu ni potrudili biti u sabornici, što je oporba doživjela kao krunski dokaz da se ionako radi samo o fingiranom sukobu HDZ-a i HNS-a. SDP-ovac Arsen Bauk zaključio je da je tim “igrokazom HNS želio dokazati svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu na račun dosadašnje prakse Europskog suda za ljudska prava”.

Doduše, i Bauk voli igrokaze – tražio je da se Državnom uredu za sport uzme 20 tisuća kuna i da ih Uredu predsjednice za stavku “Navijačke aktivnosti i rekviziti”, a kad je očekivano odbijen, poručio je “Vladi da joj ništa nije sveto, ako predsjednica nije ušla u proračun, ušla je u Paninijev album sličica zajedno s Lukom Modrićem”.

Među rijetkima koji su prošli su amandman Marije Puh (BM365), Ivana Šipića (HDZ) i Žarka Tušeka (HDZ) vrijedan deset milijuna kuna za brdsko planinska područja te dva amandmana HDZ-ovih zastupnika Pere Ćosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića od 15 i pet milijuna kuna.

Nakon brojnih rasprava odbijenicu je dobio i amandman “Bandićeva” kluba o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce. No, državna tajnica Branka Ramljak obećala je da će sljedeću godinu osmisliti model osiguranja udžbenika.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: