Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Jakić: Uprava mora odgovarati, tek poslije nje dolazi Nadzorni odbor

Diplomirani inženjer strojarstva i stručnjak za istraživanje ugljikovodika Ivica Jakić rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, komentirajući aferu plinski biznis i izvlačenje više od milijardu kuna iz Ine, da je u takvim poslovima odgovorna Uprava te da ona mora odgovarati, a da tek poslije nje dolazi Nadzorni odbor.

U akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja zbog pljačke Ine našli su se direktor Inina Sektora za trgovinu prirodnim plinom Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Jakić je rekao da u velikim tvrtkama kao što je Ina sigurnosni mehanizam itekako mora biti poštivan, ali da nije siguran da je u slučaju Ine to u cijelosti bilo ispunjeno.

Rekao je da je za kontrolu zadužena Uprava, dok Nadzorni odbor uvijek dođe post festum.

Sljedeća ključna osoba u takvim procesima je risk manager – centralna osoba između dvije strane, kupca i prodavatelja, koja odlučuje smije li se i može li se nešto prodati. On je neovisan te odgovara samo i jedino predsjedniku Uprave, rekao je Jakić. Dodao je da ne zna postoji li takva osoba u Ini.

Na pitanje je li moguće da direktor relativno niže razine može samostalno potpisivati ugovore o prodaji plina vrijednosti preko 20 milijuna eura odgovorio je da ga to iznenađuje.

– Poznavajući gdje sam radio, on ima pravo potpisivati, ali mora imati supotpisnika, tko mu to još odobrava, tko mu je suglasan za to, rekao je Jakić.

Upitan može li se sjetiti slučaja u svijetu da se energenti tvrtke prodaju po znatno nižim cijenama, a da nitko od uprave ne reagira, Jakić, koji je bio i predsjednik energetske kompanije za istok Europe, rekao je da je bilo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: