Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Janko Volarić najbolji glumac filmskog festivala u Aleksandriji

ZAGREB – Hrvatski glumac Janko Popović Volarić osvojio je na ovogodišnjem Filmskom festivalu Mediteranskih zemalja u Aleksandriji nagradu za najbolju mušku ulogu, za film “Comic Sans” Nevija Marasovića, a u glavnom natjecateljskom programu egipatskog festivala nagrađen je i slovensko-hrvatski film “Rudar” Hanne Slak – nagradom za najbolju režiju i posebnim priznanjem međunarodnog žirija.

U glavnom natjecateljskom programu 34. izdanja Filmskog festivala Mediteranskih zemalja u Aleksandriji sudjelovalo je ukupno 12 naslova, a član međunarodnog žirija bio je i Pavo Marinković, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

“Comic Sans” je početkom listopada premijerno prikazan na Raindance Film Festivalu, a u srpnju je na Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike, Zlatna vrata Pule, te još pet nagrada – za najbolju režiju, za najbolju sporednu žensku ulogu (Nataša Janjić), za najbolju glavnu mušku ulogu, montažu (Tomislav Pavlic) te za oblikovanje zvuka (Julij Zornik).

Film “Rudar” svoju je hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Puli. Smješten u vrijeme gospodarske krize u Sloveniji, film prati bosanskohercegovačkog imigranta koji radi za rudarsku tvrtku pred propadanjem. Zadaća mu je pregledati rudarsko okno zatvoreno od 1945. godine, pri čemu otkriva mračnu i opasnu tajnu. Glavne uloge u filmu tumače Leon Lučev i Marina Redžepović, a sporedne Boris Cavazza, Jure Henigman, Nikolaj Burger, Boris Petkovič i Zala Đurić Ribič.

Cilj filmskog festivala Mediteranskih zemalja je decentralizacija filmske kulture i napretka u raznim granama filmske umjetnosti te jačanje odnosa među filmašima iz cijeloga svijeta, a posebno onih iz mediteranskih zemalja. Ove se godine održao između 3. i 8. listopada.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: