Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Je li povlačenje Ukrajinaca na istoku jedina njihova opcija?

Rusija jača napade na Donbas. Zauzeli su dva naselja južno od grada Lisičanska. Ukrajinske vlasti upozorile su da će se njihova vojska možda morati povući iz tog grada na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje.

Padaju neki od posljednjih, strateški važnih ukrajinskih džepova otpora u Donbasu. Rusi stišću obruč oko Lisičanska, osvojili su još dva naselja južno od grada. Guverner Luhanske regije najavljuje moguće povlačenje ukrajinskih branitelja, kako ne bi ostali opkoljeni.

– Cilj okupatora je nepromijenjen – žele uništiti cijeli Donbas korak po korak. Lisičansk, Slovjansk ili Kramatorsk žele potpuno uništiti i pretvoriti ih u Mariupolj. Zato neprestano i iznova naglašavamo nužnost ubrzavanja isporuke oružja Ukrajini, istaknuo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U Lisičansku je od prijeratnih sto tisuća stanovnika ostalo njih najviše osam tisuća. Volonteri već dva mjeseca neumorno pomažu civilima s prve linije bojišta da izbjegnu na sigurno.

– Ovdje slijede višetjedne ili višemjesečne ulične borbe. Preostali civili ne bi trebali ostati, ali hoće. Mnogi od njih će umrijeti. Oni koji prežive, godinama će živjeti u groznom okruženju, ističe volonter Anton Jaremčuk.

– Shvaćamo da ovdje neće biti sretnog završetka. Nakon što je jučer granata pala tik do našeg dvorišta, izgubili smo svaku nadu da ćemo se spasiti sami, kaže stanovnica Lisičanska Katja.

Rusko ministarstvo obrane šalje u svijet snimku Volge, oklopljenog i teško naoružanog vlaka. Takvi su vlakovi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće služili brzom premještanju velikih količina oružja, a kako bi se utvrdili strateški gradovi.

Crvena armija imala je velik broj njih na početku Drugog svjetskog rata, Rusija ih je vratila u život u drugom čečenskom ratu. Sada pomažu u dovođenju pojačanja na istočnu ukrajinsku bojišnicu.

– Visokoprecizno oružje ruskih zrakoplovnih snaga uništilo je 49 spremnika s gorivom za ukrajinsku vojsku u regiji Mikolajiva. Kao i 50 raketnih sustava s višestrukim lansiranjem, smještenih u hangarima

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: