Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Je li se ubojstvo moglo spriječiti: “Ako je osoba u prošlosti imala nasilni čin, postoji određena opasnost”

Jutrošnji slučaj ubojstva i samoubojstva u Novskoj potresao je Hrvatsku. Muškarac je ubio suprugu, pa presudio sebi – iako je imao sudsku zabranu prilaska…

Na pitanje je li DORH ipak mogao donijeti odluku da se odredi istražni zatvor, Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, rekla je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku da procjena nije samo na pravnicima te da je DORH imao druge elemente koje je trebao iskoristiti.

– Probacija, Centar za socijalnu skrb, određene podatke koje su mogli dobiti i bez obzira na predmet koji su sami dobili, dodala je.

Počinitelj je 1999. proglašen krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda s posljedicom smrti, te je zbog tog djela odslužio kaznu od tri godine zatvora. Iako se sada vodi kao neosuđivana osoba, je li taj slučaj ipak trebalo uzeti u obzir kod izricanja mjera?

– Kada govorimo o nekakvim čimbenicima rizika, sigurno da takva jedna osoba, koja je prije imala u nekakvim svojim prošlim vremenima nekakav nasilni čin, mora ići u nekakvo razmišljanje da je to jedan čimbenik koji nam govori da postoji određena opasnost, rekla je Peto Kujundžić.

– Dapače, mislim da tu i psiholozi i socijalni pedagozi – dakle, stručnjaci one nepravne struke – itekako mogu pomoći, dodala je.

Psihologinja dr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe na pitanje je li se ovo moglo izbjeći odgovorila je da apsolutno vjeruje da se svaki femicid treba prije svega nastojati svim silama zajednički izbjeći – ne samo kao odgovornost policije, DORH-a, suca istrage, nego kao zajednička odgovornost.

Rekla je da usprkos nizu određenih pozitivnih promjena koje jesmo napravili kao zemlja sustav i dalje ne funkcionira.

– Mi smo zemlja koja iz godine u godinu ima sve veći broj femicida, dakle, ubojstava žena zato što su žene, navela je.