Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Jesu li nacionalni ispiti obračun s lažnim odlikašima?

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović rekao je u emisiji U mreži prvog da se do sada polagalo 26 ispita državne mature. Ostali su još hrvatski jezik i matematika. Naglasio je da je sve prošlo besprijekorno zahvaljujući ispitnim koordinatorima, ravnateljima i nastavnicima srednjih škola.

– Što se tiče promjena u 2023., uvidjeli smo da ukidanje praga eseja kao uvjeta prolaznosti hrvatskog jezika, nije bilo dobro rješenje. Prošle je godine 1650 učenika predalo prazan papir. 3250 učenika imalo je nula bodova, rekao je i dodao kako je esej važan dio ispita te je stoga odlučeno da se ponovno vrati prag eseja kao uvjet prolaznosti ispita iz hrvatskog jezika.

Druga novost koja očekuje maturante 2023. jedinstveni je ispit iz hrvatskog jezika. 

– Treća stvar, ništa manje važna, je da će ispit 2023. biti u cijelosti po novom kurikulumu za hrvatski jezik, rekao je.

Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog istaknuo je kako su promjene nužne te se sustav mora prilagoditi činjenici da se svijet brzo mijenja. Kako kaže, moramo biti spremni na promjene kako mature, tako i cjelokupnog školovanja.

Filipović je rekao da će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na svojim stranicama, najkasnije do 30. rujna, objaviti ogledne kataloge i ispite, što će pomoći budućim maturantima.

Ravnateljica Osnovne škole “Jelenje -Dražice” Dejana Paškvan-Žeželj, istaknula je kako su promjene nužne i sukladno s tim pozdravlja nacionalne ispite.

– Osnovna škola “Jelenje -Dražice” je jedna od 81 škole koja je provodila nacionalne ispite. Od ovog trenutka znamo što nam se događa u školi, a da bi se počela rješavati problematika treba je znati analizirati i naći korake za rješavanje.

Na pitanje kakvo su znanje pokazali učenici iz 5 predmeta, rekla je kako su učenici pokazali znanje na osnovnoj i srednjoj razini. Postoje mala odstupanja u području fizike i kemije.

Filipović je rekao kako

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: