Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Jonjić: Kafići jesu izvor zaraze, ali ima i gorih vrućih točaka okupljanja

Budući da imamo procijepljeno 40% ukupnog stanovništva, a ukupno 50% odraslih, čovjek bi očekivao da će taj jesenji val biti manji, da će biti manje poguban, biti manje težih bolesnika. Međutim, postoji problem, odnosno postoji ali, jer postoje novije varijante koji se brže šire, koje su virulentnije, lakše napadaju čak i među mlađom populacijom, rekao je u Dnevniku HTV-a Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Mjere su nešto slabije nego prošle godine. I konačno startna pozicija. Mi već sada imamo veći broj zaraženih, nego u isto vrijeme prošle godine. Nezahvalno je prognozirati, kaže Stipan Jonjić.

Rad ugostitelja u unutrašnjosti objekata 

Ljudima je kaže, već svega dosta i postoji veliki pritisak na vlast da se mjere potpuno relaksiraju, a kamoli da se djelomično popuštaju što ja mislim da je opravdano. Svakako ja se ne slažem s onima koji misle da treba potpuno popustiti mjere, jer to bi bilo fatalno za ovo društvo. Da smo procijepljeni 80% ili blizu tog broja ja bih isto rekao dobro, onda ćemo imati širenje virusa ali uglavnom u procijepljenom pučanstvu, oni će generirati još bolju imunost i na neki način ćemo se približiti nekakvoj imunosti kolektiva kojima se stremi, a je očito nedostižna u ovoj situaciji. 

Kafići, kaže jesu izvor zaraze, ali ima i gorih vrućih točaka raznoraznih okupljanja pa živi bili pa vidjeli. 

Što se tiče škola misli da je to vrlo osjetljivo pitanje i sentimentalno ako hoćete, jer ta djeca više trebaju slobodu. 

– Treba pratiti situaciju i da će se pokazati opravdana i nadam se da nećemo morati korigirati te mjere. Ovog ljeta smo živjeli u relativno dobroj situaciji. Mislim da se relativno dobro možemo nositi s povećanjem broja stanovništva, turista i mislim da mjere ne smijemo bitno ukidati. Mi ne možemo ići na radikalne mjere, jer za to nemamo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: