Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Jonjić: Pitanje jesu li ove brojke realne s obzirom na limitirane kapacitete testiranja

Teško je reći jesmo li dosegli vrhunac, mislim da ćemo imati nove brojke, pitanje jesu li i ove brojke realne s obzirom na limitirane kapacitete testiranja. Mislim da je sada glavni zadatak nas kao društva sačuvati zdravstveni sustav, rekao je u Dnevniku HTV-a profesor Stipan Jonjić.

– Zdravstveni sustav polako puca po šavovima, treba spriječiti kolateralne žrtve, i to je glavni cilj, akutni, sadašnji cilj. Kako to postići, dva su, ističe načina. Kratkoročni i dugoročni. Kratkoročni, već su počeli, to su nove mjere, one su po meni dobre, ali bi trebale biti još restriktivnije barem u ovom akutnom periodu. Ali prije svega mjere treba poštivati i to je zapravo naš glavni problem, rekao je.

Međutim, dugoročno, barem kroz dva mjeseca mi bi zapravo morali napraviti nekakvu radikalnu promjenu u spram procijepljenosti, dodaje. 

– Mi bi zapravo morali napraviti kampanju kojom bi dosegli nekih 70, 80 posto.

Raste interes za cijepljenje, ali je broj i dalje ispod 60 posto

To je, kaže Jonjić, zapravo poučak da je ova situacija dovela ljude da razmišljaju zašto oni to odbijaju. 

– Naime, broj antivaksera koje mi tako zovemo možda nepotrebno je relativno mali. Ali broj ljudi koji se nije cijepio je preveliki. Kako to napraviti? Pa ljudima se treba približiti, ističe. Mi smo na neki način dosta toga relativizirali kroz cijelo ovo vrijeme. Naime, ovo je krizna situacija. Ako je pandemija kriza, onda treba imati obrazac ponašanja koji predviđa nešto. Bilo bi bolje da smo prije mjesec dana predvidjeli ovakvu situaciju, pa da smo fulali, da nismo imali pravo, nego da je obrnuto. Tako da moramo staviti glave na kup i učiniti sve da motiviramo ljude. Ljudima treba vrlo jednostavno reći – gledajte, čovjek je dobio Covid, razbolio se, njegova obitelj pati, on sam je teško bolestan, neki su i umrli. Ljudima treba reći otvoreno.

Lapsus Capaka

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: