Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Jonjić u Dnevniku HTV-a: Razmišljanje o omikronu kao spasonosnom virusu je pogrešno

Nova varijanta koronavirusa, omikron, iako je najzaraznija do sada, potaknula je nadu da bi mogla označiti dugoiščekivani početak kraja ove iscrpljujuće pandemije. S gostom središnjeg HTV-ova Dnevnika, imunologom Stipanom Jonjićem o tome je razgovaro Mladen Sirovica.

Na pitanje što je ključni uzrok ovako visokog rasta novozaraženih, prof. Jonjić kazao je kako je, nažalost, po nekim procjenama, taj broj možda i dvostruko veći.

– Prvi razlog golemom porastu zaraze je činjenica da imamo relativno liberalne mjere, a tijekom blagdana te su se mjere još dodatno kršile ili slabo poštivale, kazao je.

Misli da je glavni razlog ovako dramatičnog skoka pojava novog, zaraznijeg soja koronavirusa – omikrona. 

– On kao što znate, nosi mnoge mutacije, što mu daje prednost i jako se brzo širi. Šteta je što mi nismo zapravo pratili to širenje i stalno smo se nosili s uzorcima iz europskog centra za kontrolu bolesti. Zapravo, mi možemo sami raditi takve stvari. Bilo kako bilo, moje je mišljenje da je vjerojatno ipak temeljni čimbenik ovog porasta ipak omikron, rekao je.

– Što dalje, i razmišljanja o njemu kao spasonosnom virusu, mislim da je to dosta pogrešno, istaknuo je prof. Jonjić.

– Sada je, u ovom momentu čak manje važno brinuti o brojkama, one će rasti, ali sada je najvažnije spasiti zdravstveni sustav, rekao je.  

Kakav pristup zauzeti u odnosu na omikron varijantu 

– Prvi je, rekao je, pristup otprilike – zaštitimo najugroženije, a onda neka se virus širi kako se širi. U zemljema gdje je procijepljenost velika, poput Velike Britanije, takva logika možda drži vodu. Oni će u nekom periodu s tim pristupom postići tu jaču kolektivnu imunost. Virus će se naprosto proširiti i kod onih koji su cijepljeni i kod onih koji su imunost stekli prethodnim infekcijama i oni će postići cilj, samo pod uvjetom da štite najugroženije, objasnio je prof. Jonjić. 

– Drugi je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: