Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

JOŠ JEDNA ŽESTOKA RASPRAVA U SABORU Bernardić: ‘Pozdrav ZDS je simbol jezive zloporabe pojmova doma i domovine’

Hrvatski sabor raspravlja o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade RH radi njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da se tim pozdravom izražavala spremnost na ubijanje, istrebljenje i mučenje ljudi zbog pripadnosti drugome narodu, vjeri, rasi, drugačijeg izgleda ili političkog uvjerenja, a koju su iskazivali pripadnici ustaškog režima.

Taj pozdrav je simbol jezive zloporabe pojmova doma i domovine, prešutno odobren 90-ih godina kad su ga neke postrojbe stavile u svoj grb, no, time taj pozdrav nije izgubio na značenju i nema nikakvog opravdanja da se bez jasne kaznene odgovornosti koristi u hrvatskom javnom prostoru, rekao je Bernardić.

Bernardić: Vlada treba izraziti jasan prijezir i osudu prema NDH i pozdravu ZDS

To je bio zločinački pozdrav i u trenucima kada su ga u početku rata dragovoljačke postrojbe ugradile u svoj grb. Iskazujući poštovanje njihovoj žrtvi, dovođenje u vezu s bilo kakvim aspektom ustaškog režima teška je i nedopustiva, uvreda za hrvatske branitelje i krvlju obranjenu Domovinu, obrambeni pravedni karakter Domovinskog rata, istaknuo je.

Ne možemo prihvatiti toleriranje isticanja tog pozdrava na bilo kojem mjestu ili prigodi, rekao je Bernardić te spomenuo Vladino povjerenstvo koje je s tim u vezi ustrojeno.

Po njegovim riječima, postavljanje ploče s tim pozdravom u Jasenovcu ili Novskoj ili bilo kojem mjestu u Hrvatskoj jednako je maligno, a napredne i civilizirane zemlje jasno pokazuju da za takve ploče u njima nema mjesta.

Mislimo da bi sve hrvatske Vlade trebale snažno, jasno i nedvosmisleno izraziti jasan prijezir i osudu sramotne epizode naše povijesti na koju su srećom snažno reagirali naši preci masovnim sudjelovanjem u antifašističkoj borbi, poručio je Bernardić.

Pozvao je na zajedničko usvajanje interpelacije, a predsjednika Vlade da se jasno i nedvosmisleno odredi podržava li povremenu uporabu ustaškog pozdrava ‘Za Dom spremni’.

Bačić: HOS se borio za samostalnost Hrvatske, a ne za NDH

U ime Kluba HDZ-a Branko Bačić najavio je odbijanje SDP-ove interpelacije i osudu svih totalitarnih režima te je najavio kako će Vladi predložiti donošenje mjera za smanjenje tenzija i prijepora u hrvatskom društvu.

Naglasio je kako Hrvatska nije sljednica NDH koja je negacija temeljnih vrednota Republike Hrvatske. Podsjetio je kako je HOS, u čijem se grbu nalazi taj pozdrav, u početku bio stranačka vojska, a kasnije se borila se za samostalno i neovisnost Hrvatske, a ne za NDH.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako je Vlada već dala odgovor na interpelaciju i vrlo snažno se odredila prema NDH u izvorišnim osnovama Ustava i osudom toga sustava te donijela programatski dokument i istaknula vrijednosti od kojih ne odstupa.

Josip Đakić (HDZ) rekao je kako ga čudi da u interpelaciju nije uključena i hrvatska moneta – kuna, hrvatska zastava i opera Nikola Šubić Zrinjski, a istodobno niti jednom riječju nije spomenuta zvijezda petokraka zbog koje su stradali mnogi hrvatski ljudi.

Branimir Bunjac (Klub Živi zid i Snaga) rekao je kako je SDP je opet nametnuo temu Drugog svjetskog rata, umjesto da govori o aktualnim društvenim pitanjima i problemima.

Kada se ne zna kako bi se djelovalo, onda se po 100-ti put reciklira priča o ustašama i partizanima, ustvrdio je Bunjac.

Napomenuvši da to govori kao povjesničar, rekao je da ne želi sudjelovati u raspravi koja je, kako je rekao, najbesramnija politizacija povijesti radi skupljanja jeftinih političkih poena.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: