Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

JUTARNJI NA PRVOM POP-UP KONCERTU DJEVOJAKA KOJE JE MINISTARSTVO NAGRADILO ZA VIRALNI HIT ‘SANJAJ ME’ Kako su postale najbolji ženski zbor u Hrvatskoj

Čudni zvuci prekidaju podnevnu kavu u srijedu na Britanskom trgu. Djevojački zbor Glazbene škole Blagoja Berse izvodi “Kaval sviri”, bugarsku narodnu pjesmu, koja se dobro uklapa u šarenilo i šušur Britanca u pozadini. Zatim, zbor od kakvih dvadeset djevojaka izvodi svoju obradu kultne pjesme zagrebačkih Vještica, “Ljubav se ne trži”, pa pjesmu Novih fosila “Sanjaj me”. Nakon toga – malo klasike.

I dok telefoni prolaznika sve pomno bilježe, zbor izvodi širok repertoar u zanimljivim i preciznim izvedbama, pod vodstvom svoga profesora Jurice Petra Petrača. Treba reći, djevojke su oduševile prisutne namjernike, koji su se eto slučajno zatekli u blizini, što ne čudi.

Zagrebačkim ulicama

Tako to izgleda kad najbolji hrvatski djevojački zbor po izboru Ministarstva kulture izvede iznenadni pop-up koncert na zagrebačkim ulicama. Bili smo s njima.

– U sklopu 15. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova – Zagreb 2020. – dobili smo nagradu za najbolju online vokalnu izvedbu za vrijeme trajanje karantene. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Centar za kulturu Trešnjevka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture – govori nam Petrač, inače profesor teorijskih predmeta u Glazbenoj školi Blagoja Berse i voditelj zborova.

 

– Imamo mještoviti i djevojački zbor, a djevojački je puno aktivniji jer općenito u školi imamo više učenica nego učenika. Tako da su djevojke ambicioznije u programu i u svom radu. Kad je nastupila karantena, taman smo se bili pripremali za državno natjecanje zborova, jer smo bili najbolji na regionalnom natjecanju, no ono je bilo odgođeno zbog situacije s koronavirusom – govori Petrač pa nastavlja o tome koliko je bilo zahtjevno složiti i obraditi video pjevačkog nastupa zbora. Svaka djevojka je, naime, iz karantene slala svoj glas, a profesor Petrač je to montirao u cjelinu.

– Bilo mi je to prvo iskustvo s takvim stvarima,

Izvor vijesti

Slični postovi: