Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

‘KAD TRAMVAJ PROĐE, ZGRADA NAM SE TRESE…’ U centar Zagreba vraćen dio ZET-ovih linija, stanari na novim mukama

Sedam ZET-ovih tramvajskih linija pušteno je jučer u promet, čime su završene treća i četvrta faza uspostave tramvajskog prometa u Zagrebu.

Tramvaji tako ponovno voze Glavnim kolodvorom, Trgom žrtava fašizma, Vončininom, odnosno u dijelovima grada gdje se nalaze zgrade s crvenim i žutim naljepnicama oštećenja od potresa. Škripa tramvaja i popratno podrhtavanje tla vratilo je tako mnoge Zagrepčane u onu nedjelju kada ih je potres izbacio iz kreveta te im ostavio trajna oštećenja na zidovima stana. Jedna od njih je i obitelj Jakovac iz Branimirove ulice koji žive pokraj Glavnog kolodvora. Njihova zgrada je prvotno dobila crvenu i žutu naljepnicu, tako da je četveročlana obitelj Jakovac prva dva tjedna provela kod roditelja. U svoj stan su se vratili tek nakon što su skinuli šest srušenih i oštećenih dimnjaka, no trenutačno su jedini stanari u “ranjenoj” zgradi.

Zagreb, 110520. Branimirova ulica. Zagepcanka Marijeta Kresic zivi u zgradi ostecenoj u potresu. Na fotografiji: pogled s prozora na tramvaj. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Marko Todorov / CROPIX

 

– Nama je cijela zgrada u katastrofalnom stanju, no vratili smo se nakon što smo uklonili dimnjake. Štetu u stanu sami obnavljamo i to je nekako funkcioniralo, no sada kada tramvaji voze cijela nam se zgrada trese – kaže Marijeta Jakovac.

Podrhtavanja u stanu osjetili su i stanovnici oko Trga žrtava fašizma te u Šubićevoj i Jukićevoj, koji su na društvenim mrežama istaknuli kako im tramvaji, osim dodatnih oštećenja, stvaraju i nelagodu te stres. Bilo je i građana koji su se odlučili obratiti ZET-u s namjerom da zamole da manje linija prolazi njihovom ulicom. Jedna od njih je Dora Šintić iz Vodnikove, koja je još u nedjelju navečer zamijetila da tramvaji prolaze ispod njezina prozora.

<div class="teaser" data-content-url="https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/kresic_zgrada10-110520jpg/10297339" data-widget-title

Izvor vijesti

Slični postovi: