Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Kafići mogu raditi do ponoći, blaže mjere na granicama

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je govorio o 14-dnevnoj incidenciji, ona je 67,6, najniža u Istarskoj županiji, a najviša u Međimurskoj. Na ljestvici zemalja EU-a smo na 12. mjestu. Ukupna stopa smrtnosti od početka epidemije je 1996,7 i na 21. smo mjestu među zemljama EU-a. Capak je rekao da je HALMED do jučer zaprimio 3834 prijave nuspojava, na Pfizerovo se odnose 2.002, na Modernino 337, na AstraZenecino 1461 i 4 na Johnson&Johnson. 

– U većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih, posebice što se tiče tzv. britanskog soja. Polako zabrinjava postepeni porast oboljelih od tzv. indijske varijante. Najznačajniji porast je u Velikoj Britaniji, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. 

Dodala je da se u većini zemalja indijska varijanta popela na 3% posto zaraženih, što za sada nije zabrinjavajuće, ali traži pozornost. 

– Nije baš najsretnije za čuti da imamo dva izvješća koja su još u obradi. Jedno je o epidemiji u Finskoj, pojavila se na dva odjela jedne bolnice, a oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i 42 zdravstvena djelatnika koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teže obolio. Slična situacija je i u Belgiji u Domu za starije osobe, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni, ali su bili u jakom teškom stanju i s brojnim komorbiditetima. Inficirano je 10 do 15 članova osoblja. To nam govori da i dalje moramo biti oprezni. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, a to nije dobro, rekla je Markotić. 

Naglasila je da se mlađi trebaju cijepiti jer se među njima širi virus, a dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: