Nedjelja, 23 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kaić o cijepljenju djece: Preporuke govore da korist od cijepljenja nadmašuje rizik

U Studiju 4 gostovao je Bernard Kaić, epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je komentirao odaziv na cijepljenje djece prvoga dana. 

– Sasvim sigurno će biti veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Činjenica ipak ostaje da što je mlađa dob da je manji odaziv. 

“Djeca imaju uobičajene nuspojave”

Iskustva za sada govore, sudeći prema kliničkim istraživanjima, da djeca prilikom cijepljenja imaju uobičajene nuspojave.

– Dakle glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, bol u kostima, uobičajene nuspojave. Oko 50% djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva. Meni je jasno da je manji rizik teškog oboljenja za djecu nego za odrasle, jasno mi je da “ljudi važu” isplati li se riskirati razvoj nuspojave u odnosu na bolest koja će se dogoditi ako se dijete ne cijepi. Sva savjetodavna tijela, uključujući primjerice američki CDC, ECDC i poput Agencije za lijekove, kažu da korist od cijepljenja nadmašuje rizike. Za sada je to tako, ne možemo drugačije reći. Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama, ističe Kaić. 

Kaić dodaje da će se djeca također cijepiti u dvije doze, uz razmak od tri tjedna.

– Poznato je da ako je razmak malo veći, tipa iznad četiri, šest ili osam tjedana, čak je to i bolje, to pokazuju podaci. 

“Očekuje se novi val”

Što se tiče odaziva od 12 do 14 godine.

– Odaziv je slab, u te tri generacije cijepljeno je 6.500 djece. Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta. 

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kaže da nije zadovoljan jer imamo tri ili četiri tisuće novooboljelih. 

– Izgleda da nas čeka novi val. Nezahvalno je prognozirati, ali vidimo da je u JAR-u došlo do jako naglog skoka novooboljelih pojavom omikrona, vidimo i u Ujedinjenom Kraljevstvu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: