Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kaić o smrti mladića koja se povezuje s cjepivom: Obitelj može dignuti privatnu tužbu

Vijest o vjerojatnoj povezanosti smrti 33-godišnjaka s cijepljenjem komentirao je u središnjem Dnevniku HTV-a i epidemiolog Bernard Kaić. Unatoč tom tragičnom događaju ne očekuje dodatan pad zanimanja za cijepljenje.

Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti

HALMED je danas priopćio da je povezanost cijepljenja i smrtnog ishoda kod 33-godišnjeg muškarca vjerojatna. Kaić je istaknuo da je mala razlika između vjerojatne i sigurne ocjene.

– Da je nešto apsolutno sigurno povezano s cijepljenjem, može se reći samo za vrlo rijetke stvari poput lokalne reakcije, npr. na mjestu primjene cjepiva gdje je ubod pa se vidi oteklina. To se može reći da je sigurno. Za sve drugo nikada nije ništa 100% sigurno, jer uvijek može nešto drugo dovesti do lošeg događaja ili ishoda. Isto tako nikada ništa nije apsolutno 100% isključeno. Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti, najveća moguća, rekao je. 

Dugo je trajalo dokazivanje zbog konzultacija s vanjskim ekspertima

Istaknuo je da se 10 mjeseci trebalo čekati na dokazivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima.

– Za cjepiva se zna da uzrokuju određene stvari. Ako se ta stvar dogodi nakon cjepiva, onda uz neka minimalna dodatna isključenja drugih mogućih uzroka, lako se dođe do povezanosti. Ali kod nekih vrsta nuspojava je stvarno potrebna temeljita obrada da se isključi drugi mogući uzrok. 

Obitelj preminulog mogla bi tražiti odštetu od proizvođača 

Osvrnuvši se na slučaj koji je danas objavio HALMED, Kaić tvrdi da obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali je sustav u Hrvatskoj takav da obitelj mora dići privatnu tužbu.

– Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: