Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

KAKO JE HONG KONG OBUZDAO DVA VALA EPIDEMIJE KORONAVIRUSA Brzo su prigrlili drastičan pristup, ali zbog strogih mjera grad već plaća veliki danak

Hong Kong je taman počeo popuštati mjere zaštite, kad ih je pogodio drugi val novog koronavirusa, piše CNN. Nakon kratkog perioda niskog broja novozaraženih, novi slučajevi infekcija su dramatično narasli što je izazvalo seriju dodatnih ograničenja.

Taj novi val sada je, čini se, uglavnom prošao. U Hong Kongu već dva tjedna nije zabilježen ni jedan novi slučaj lokalne transmisije.

Uspjeh Hong Konga u obuzdavanju više valova koronavirusa, osigurava teško naučenu lekciju drugim gradovima diljem svijeta koji sada počinju popuštati mjere.

Od 20. travnja Hong Kong je zabilježio samo 15 novih slučajeva, od kojih su svi povezni s putovanjima izvan zemlje. To ukupno čini brojku od 1.041 zaražen i četiri umrla. Od toga je 900 pacijenata izliječeno i otpušteno iz bolnice.

Novi koronavirus prvi se puta pojavio u prosincu prošle godine u Kini odakle je prešao u Hong Kong 24. siječnja. Od tada je pronašao svoj put i u nekoliko drugih zemalja.

Hong Kong je zatvorio granice i započeo s društvenim distanciranjem samo tjedan dana nakon zabilježenog prvog slučaja. No tromjesečni rad od kuće, zatvaranje biznisa i raznih uslužnih djelatnosti, ostavilo je traga kako na ekonomiji grada tako i na mentalnom zdravlju i dobrobiti građana.

Sada, kad je drugi val zaraze skoro u potpunosti obuzdan, mnoge svrbi da čim prija povrate svoj nekadašnji život.

‘Doista osjećam, kao i mnogi ljudi u našem društvu, da je došlo vrijeme za određenu relaksaciju, za ukidanje nekih mjera’, rekla je čelnica grada Carrie Lam.

Hong Kong's Chief Executive Carrie Lam speaks during a press conference on the city�s COVID-19 novel coronavirus situation at the government headquarters in Hong Kong on May 5, 2020. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)

AFP

Carrie Lam

 

No, Lam i drugi zdravstveni stručnjaci upozoravaju ljude da se ne opuste

Izvor vijesti

Slični postovi: