Subota, 13 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kako pravilno njegovati krznatog ljubimca

Nekada davno, psi su prvenstveno bili namijenjeni za to da čuvaju kuću. Boravili su u svojim kućicama u dvorištima, jeli ono što bi vlasnicima ostalo od ručka i na njih se nije obraćalo previše pažnje. Danas, psi sve češće borave zajedno s vlasnicima u stanovima i kućama, a smatraju se i članovima obitelji. 

Vlasnici svojim psima danas kupuju posebnu hranu, izvode ih u šetnje nekoliko puta dnevno, brinu da su na toplom, čistom i sigurnom, dresiraju ih i igraju se njima. Kako bi pas bio i ostao sretan i zadovoljan, važno je o njemu voditi pravilnu brigu i njegu u svim aspektima njegovog života. 

Pseća higijena 

Održavanje higijene svog psa jedna je od najvažnijih zadaća svakog vlasnika. Njega pasa tako uključuje redovno čišćenje ušiju, očiju, zuba, šapa i noktiju, kako se na njima ne bi nakupljala prljavština i bakterije te kako pas ne bi razvio nekakvu infekciju. Pribor za higijenu koji svaki vlasnik treba imati uključuje: 

  • Ručnike 
  • Vlažne maramice
  • Četke i češljeve prilagođene tipu dlake psa
  • Četkicu za zube 
  • Melem za šape
  • Šampon i regenerator za dlaku 

Šape, oči, zubi, nokti i uši posebno su osjetljivi dijelovi svakog psa o kojima je potrebno posebno voditi računa te nije dovoljno samo redovno kupati svog psa. 

Kako njegovati oči psa

Stručnjaci preporučuju posebno pridavanje pažnje psećim očima. Zdrave oči trebale bi biti bistre, sjajne i imati simetrične zjenice. Ukoliko pas jedno ili oba oka drži zatvorenim te ukoliko u oku primijetite pojavu iscjetka ili crvenila, to je uglavnom znak da nešto nije u redu. 

redovna njega pasa
Njega psa uključuje i redovno čišćenje očiju. Ukoliko pas jedno ili oba oka drži zatvorenim te ukoliko u oku primijetite pojavu iscjetka ili crvenila, to je uglavnom znak da nešto nije u redu.

Problemi s očima vrlo se brzo mogu pogoršati pa je važno reagirati na vrijeme. Način na koji se obavlja njega psa i njegovih očiju ovisi o pasmini i zdravlju očiju, ali kod većine pasa potrebno je redovno podrezivati dlake oko očiju. Detaljnije savjete oko njege psa možete potražiti kod veterinara. 

Kako njegovati uši psa

Znakovi za uzbunu, kada je riječ o psećim ušima, su trešnja glavom, iscjedak iz ušiju, trljanje ušiju o pod ili namještaj te pojava crvenila, oticanja ili neugodnih mirisa. Kako biste to primijetili i reagirali na vrijeme, potrebno je jedno tjedno provjeravati uši svog psa i ukoliko je potrebno očistiti vidljivi dio ušnog kanala vlažnom pamučnom krpicom. 

YouTube video
Kako njegovati i očistiti uši psa

Preporučljivo je nagrađivati psa između čišćenja ušiju, jer takva njega psa za njih nije najugodnije iskustvo. 

Kako prati zube svom psu 

Psima je neophodno osigurati siguran predmet za žvakanje uz pomoć kojeg održavaju zdravlje i čistoću svojih zubi. Specijalizirane igračke za žvakanje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama za životinje, a psu se ponekad može ponuditi i sirova kost, uz konzultaciju s veterinarom. 

Njega pasa pranje zubi
Operite zube svom psu ukusnom pastom za zube. I za pse pranje zubi je temelj dobrog oralnog zdravlja.

Preporuča se i posebna njega pasa uz svakodnevno pranje zubi s posebnim četkicama za zube kako ne bi došlo do upala i neugodnog zadaha kod psa.

Njega šapa i noktiju psa

Važno je održavati šape svog psa zdravima. Zbog toga je potrebno biti siguran da pas hoda normalno, odnosno da ne šepa. Također, važno je redovno provjeravati meke jastučiće šapa i između njih kako bi se uočile potencijalne rane ili infekcije. 

  • Ukoliko pas ima dlaku između šapa, u njih se često mogu zavući krhotine, a mogući su i krpelji na psu.
  • Te je dlake potrebno redovito održavati.
  • Zimi je preporučljivo na šape namazati melem za šape te ih isprati nakon šetnje.
  • Osim toga, važno je redovito sjeći nokte psu kako ne bi postali predugi. 

Kupanje psa 

Kupanje psa jako je važan dio njege pasa. Prilikom kupanja psa vlasnik može provjeriti ima li pas krpelje, posebno ako je u posljednje vrijeme boravio u prirodi. Kod pasa koji imaju zdravu kožu i dlaku, kupanjem se uklanjaju neugodni mirisi i nečistoće. Učestalost kupanja ovisi o pasmini i specifičnim potrebama psa, te ne vrijede za sve ista pravila. 

Kupanje psa je važan dio njege psa.
Kupanje psa jako je važan dio njege pasa.

Većina vlasnika odlučuje se psa kupati u dvorištu, ali ukoliko živite u stanu i imate malog psa, i kada je sasvim dobar odabir, samo je važno dobro ju oprati nakon kupanja psa. 

Pazite na krpelje na psu

Ukoliko tijekom kupanja uočite nešto sitno, to bi mogao biti krpelj na psu. Tada je najbolje psa odmah odvesti veterinaru gdje će stručna osoba ukloniti krpelja na psu, pregledati psa i po potrebi dati odgovarajuću terapiju. 

Psa je najbolje odmah odvesti veterinaru gdje će stručna osoba ukloniti krpelja na psu.

Krpelji na psu sami po sebi ne moraju predstavljati veliki problem, ali oni su prenosioci mnogih bolesti te mogu zaraziti vašeg psa. Kod krpelja na psima, kao i kod drugih nametnika, vrijedi pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti pa se tako poslije svake šetnje u prirodi preporuča korištenje zaštitnih sredstava.

Slični postovi: