Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KAKO SU KRIJUMČARI NASAMARILI MOLDAVCA KOJI IM JE POSLUŽIO KAO MULA ZA PRIJEVOZ MIGRANATA KROZ HRVATSKU Sve je shvatio nakon što je uhićen u Senju

Iza krijumčarenja rekordnog broja ilegalnih migranata u jednom vozilu, koji su u četvrtak u noćnim satima presreli senjski policajci, stoji bugarska mafija. Moldavac Dimitri C. koji je kamionom upravljao zapravo je bio samo “mula”, koju su iskoristili stvarni krijumčari za koje je upitno hoće li ikad biti razotkriveni. Dimitrije je čak i sam postao svojevrsna žrtva njihova podlog plana, jer su mu uslugu platili lažnim novčanicama američkih dolara. Od 1200 u apoenima od po 100 dolara, policija mu je zaplijenila 1000.

Polugodišnja zarada

Prema onom što je izvijestila policija te onom što im je kasnije ispričao Moldavac, operacije je pripremana i provedena na sljedeći način. Bugari su Dimitrija kontaktirali putem interneta, o organizatorima nije znao ništa, osim da se onaj koji je uspostavio prvi kontakt zove Vasilj. Inače je profesionalni vozač. Kako je prosječna plaća u njegovoj zemlji, najsiromašnijoj u Europi, manja od 200 eura, jasan je i motiv zašto je pristao obaviti prljavi posao. Mislio je da će jednom vožnjom balkanskom rutom zaraditi više nego što bi zaradio u svojoj domovini u pola godine.

Doputovao je do Bugarske, a tamo ga je već čekao bugarski kamion Mercedes. Praznim vozilom došao je do Hrvatske posve legalno, odnosno do Ličkog Lešća, gdje je imao dogovoreni “utovar”. Bugarska veza ranije je pripremila “robu”, odnosno migrante, uglavnom Pakistance i Indijce, bilo je svega nekoliko državljana trećih zemalja, među njima samo jedan Sirijac. Ilegalce su utovarila dvojica Bugarina koji su napustila mjesto događaja isplativši avansno uslugu prijevoza – krivotvorenim dolarima.

Prije toga oni su se naplatili od migranata, o svoti se može tek nagađati jer zbog rigoroznih kontrola koje provodi hrvatska policija u posljednjih nekoliko mjeseci cijena krijumčarenja vrtoglavo raste, od 100 do 200 eura po glavi, sada je dostigla oko 1000 eura. Tako su nam rekli migranti u Maljevcu čiji je pokušaj ilegalnog prijelaska Hrvatske neslavno završio.

Odredište oprtalj

Moguće je da su Bugari zaradili toliko ogromnu svotu da im je sudbina njihove “mule” bila potpuno nebitna, migranata pogotovo. Njegovo odredište bio je Oprtalj na području Motovuna u Istri, gdje bi se šumskim putevima nekako probili do Slovenije, a potom i do Italije, koja im je bila konačno odredište. Moldavac je morao prijeći 200 kilometara opasne hrvatske rute i u tome bi vjerojatno uspio da sasvim slučajno policijska ophodnja nije uočila nekoliko ruku kako vire ispod cerade u tovarnom prostoru bugarskog Mercedesa, pridržavajući se za ogradu sanduka.

Moldavac je odmah uhićen i prevezen u Rijeku pritvorskom nadzorniku, dan kasnije uz pomoć sudskog tumača za ruski ga je ispitala sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci i odredila mu jednomjesečni istražni zatvor.

Odredila mu je i jamčevinu od 60.000 kuna, koja ga može spasiti rešetaka, no čak da takvo rješenje podrži tužiteljstvo, teško da će moldavski vozač namaknuti tolika sredstva.

Da nije migrantske krize, uhićeni Pakistanci i Indijci po protokolu bi bili zadržani na području RH barem sedam dana, imali bi priliku zatražiti azil te se slobodno kretati. S obzirom na situaciju, oni takvu priliku u pravilu ne dobivaju, formalno azil ne zatraže, a prije nego se i snađu, nađu se opet tamo odakle su krenuli – u Bihaću.

Moldavac nije prva “mula” koja je pala u ruke hrvatskih policajaca na ovakav način. Jedan mladić iz Ukrajine na sličan način je pao prevozeći migrante u kombiju te je već nekoliko mjeseci u karlovačkom zatvoru. Njega su angažirali preko Facebooka. U prvih devet mjeseci hrvatska policija kazneno je prijavila čak 403 krijumčara ljudima.

Zatvor ili novčana kazna

S prijavom zbog kršenja zakona o strancima, odnosno pomaganju u ilegalnom prijelazu granice na karlovačkom području nedavno je pao taksist iz Belgije Aymen A., državljanin Tunisa s prebivalištem u belgijskom Dender Lewu.

Osuđen je na kaznu od 50.000 kuna ili 60 dana zatvora. U zatvor je upućen 30. rujna, ali mu je ostavljena mogućnost izlaska, ako u narednih osam dana uplati dvije trećine kazne. On je to učinio 3. listopada, uplativši iznos od 33.133,33 kune (300 kuna su mu umanjili zbog vremena provedenog u pritvoru po uhićenju), te je potom pušten.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: