Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena

Salata s avokadom, slastice s avokadom, kava s avokadom, čokolada s avokadom, doručak s avokadom…. Ako postoji neka namirnica o kojoj se neprestano priča, onda je to zasigurno avokado. Savršena ljetno voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, sadrži vitamin A, C i E, bakar, fosfor, kalij, željezo i magnezij te  je jedan od najboljih izvora vlakana. Bogatog je okusa s visokim udjelom hranjivih tvari i ništa ne signalizira početak ljeta kao avokado.

Stoga, sljedeći puta kada napravite ukusnu salatu ili doručak s avokadom, pokušajte spremiti sjeme i uzgojiti vlastito stablo avokada. Riječ je o super jednostavnom i zabavnom projektu od kojeg brzo možete ubirati ukusne plodove. Proučite naš praktični vodič s fotografijama u nastavku, kako biste saznali kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena.

 

1. Uklonite i očistite košticu 

Prvo morate pažljivo ukloniti košticu avokada (bez rezanja), a zatim ju očistiti od preostalog voća (često pomaže natapanje u vodi nekoliko minuta, a zatim lagano čišćenje). Pritom, pazite da ne uklonite smeđu ‘košuljicu’ na koštici, ona čuva sjeme. 

 

2. Utvrdite koji je kraj ‘dolje’, a koji ‘gore’

Neke su avokado koštice malo duguljaste, dok druge imaju gotovo savršen oblik kugle, ali sve imaju ‘dno’ (odakle će korijen rasti) i ‘vrh’ iz kojeg će izrasti stablo. Lagano šiljasti kraj je vrh, a ravniji dno. Kako bi vaša koštica niknula, morate postaviti donji dio/korijen u vodu, pa je vrlo važno shvatiti koji je kraj dolje, odnosno gore prije nego što ga probodete čačkalicama.

 

3. Probušite avokado čačkalicama

<p

Izvor vijesti

Slični postovi: