Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kanadski stručnjaci preporučili da se mlađe od 55 ne cijepe AstraZenecom

Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda provedbu kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine prestane upotrebljavati AstraZenecino cjepivo i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se baziraju na dobi i spolu.

Taj je potez posljedica izvješća iz Europe o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon cijepljenja, poglavito kod mlađih ženskih osoba. U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrijebljeno je oko 307.000 doza AstraZenecinog cjepiva.

– Iz onoga što znamo, postoji značajna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe AstraZeneca cjepiva protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina, poručio je NACI u pisanoj preporuci. Starije osobe su suočene s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane s bolesti Covid-19, a čini se da su i komplikacije rijeđe u toj dobnoj skupini, pa se njima može ponuditi cjepivo “uz informirani pristinak”, poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih dužnosnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici, izjavio je da će zaustaviti korištenje cjepiva za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i cjepiva drugih proizvođača, a većina je primjenjenih doza došlo od Pfizera i Moderne.

Oko 11,8 posto Kanađana primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Health Canada (Kanadsko zdravstvo), kanadski regulator za lijekove, izjavio je da će postaviti dodatne uvjete za odobrenje AstraZenecinog cjepiva u koje će biti uključen i “zahtjev da proizvođač provede detaljnu procjenu o učincima i rizicima cjepiva prema dobi i spolu u kanadskom kontekstu”. Iz Kanadskog zdravstva su rekli da su u razgovorima s AstraZenecom i da će po primitku traženih informacija “odlučiti jesu li potrebni dodatni regulatorni potezi”.

Početkom ovog mjeseca mnoge su europske države nakratko prestale upotrebljavati

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: