Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KARDINAL HRVATSKIH KORIJENA SMIJENIO SVEĆENIKA KOJI JE ZAPALIO LGBT ZASTAVU Sve se dogodilo uoči vjenčanja: ‘Izađite ili ću pozvati policiju!’

Kardinal Blase Cupich, hrvatskih korijena, nadbiskup u Chicagu, uklonio je svećenika koji je spalio zastavu LGBT zajednice koja je stajala u Crkvi 25 godina te na sebi, uz karakteristične dugine boje, imala i križ.

Otac Paul Kalchik, kako je kardinal Cupich napisao u pismu vjernicima župe Uskrsnuća, u subotu je dobio odluku da mora napustiti položaj župnika. Kardinal Cupich je rekao kako je posegnuo za tom mjerom zbog “zabrinutosti za Kalchika i župljane”. Prema kardinalovim riječima, svećeniku je potrebno “određeno udaljavanje od župe kako bi primio pastoralnu pomoć”.

Bilo je dramatično u subotu u župi Uskrsnuća jer je otac Kalchik trebao obaviti vjenčanje, a u crkvu je stigao pomoćni biskup Mark Bartosic (vjerojatno također korijena s ovih prostora) te ga izvijestio da mora odmah napustiti položaj inače će pozvati policiju da ga uhiti zbog povrede zakona. Kalchik je nakon toga otišao, a pomoćni biskup Bartosic je vodio vjenčanje.

Kalchik je bio zapalio zastavu LGBT-a 14. rujna te naveo da je tijekom tog čina izveo obred egzorcizma iako mu je to kardinal izrijekom zabranio. Nakon toga je Cupich poslao dva svećenika koji su mu prenijeli zahtjev da odstupi i ode na psihijatrijsko savjetovanje, ali on je to odbio.

Riječ je, prenose lokalni mediji, o samo jednom u nizu sukoba Kalchika i kardinala Cupicha – koji se smatra jednim od vodećih zastupnika liberalne struje u Biskupskoj konferenciji SAD-a, a kardinalom ga je imenovao papa Franjo. Kalchik je, između ostalog, pozivao katolike da bojkotiraju mise kardinala Cupicha.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: