Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kardinal Ouellet u otvorenom pismu optužuje Vigana za klevetu i sramoćenje Svetoga Oca

Kardinal Marc Ouellet u nedjelju je oštrim otvorenim pismom na tri stranice optužio nadbiskupa Carla Mariju Vigana, koji je pokrenuo dosad neviđen napad na papu Franju, za klevetu i sramoćenje Svetog Oca.

Nadbiskup Vigano pozvao je Papu na ostavku jer je navodno prikrivao nedolično seksualno ponašanje bivšega nadbiskupa washingtonskog, 88-godišnjeg Theodorea McCarricka, prema sjemeništarcima.

Kanađanin Ouellet, koji predvodi moćnu vatikansku Biskupsku kongregaciju, pismo je objavio kao odgovor na Viganovu izjavu od 26. kolovoza u kojoj optužuje brojne aktualne i bivše vatikanske i američke crkvene dužnosnike da su zataškali zlodjelo bivšega nadbiskupa washingtonskog, Theodorea McCarricka.

U dokumentima iz kolovoza nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski veleposlanik u SAD-u, kaže da je Papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, no da nije ništa poduzeo.

McCarrick je u srpnju postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju dužnost u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave po kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića vjerodostojne.

U priopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su “tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktualnim pristupom Crkve ovakvim problemima”.

Ouellet u svojem pismu točku po točku pobija sve Viganove optužbe. Kaže da je Vigano, koji se trenutačno skriva, optužbe iznio isključivo putem konzervativnih katoličkih medija koji su tradicionalno antagonistički orijentirani prema Papi.

“Izađite iz skrovišta u kojem se krijete, pokajte se za pobunu i umjesto neprijateljstva koje gajite prema Svetome Ocu ponovno izgradite prema njemu bolje osjećaje”, poziva u svome pismu kadrinadl Ouellet.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: