Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

KBC Split prelazi na ‘hladni pogon’: “Nikada nismo imali toliko teško oboljelih”

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog teškog stanja u bolnici. Stručno vijeće danas je donijelo odluku o uvođenju novog režima rada bolnice. Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji.

– Broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split se povećava. Danas ih je 134, a među njima je 38 na respiratoru. Od toga je 32 pozitivno na COVID, a šestero je negativno na COVID, ali još uvijek boluju od upale pluća izazvane COVID-om. Nikada nismo imali toliko puno teških bolesnika. U prosincu prošle godine imali smo najviše 209 bolesnika, ali među njima je bilo puno asimptomatskih i s blagim oblikom bolesti. Svi danas hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru, rekao je Meštrović.

Broj bolesnika s COVID-om kao i broj bolesnika na respiratoru se u 10 dana udvostručio.

– Možemo samo očekivati daljnje ubrzano povećanje broja bolesnika s COVID-om, a osobito onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. Zbog toga smo jučer imali sastanak našeg tima za COVID i donijeli smo odluku da o toj situaciji raspravimo danas na stručnom vijeću jer za liječenje bolesnika s COVID-om treba mnogo osoblja, to su većinom anesteziolozi, intenzivisti i medicinske sestre koje mogu liječiti bolesnike na respiratoru. Naravno da je nemoguće u tim uvjetima održati puni redovni rad bolnice, rekao je Meštrović.

Potvrdio je da su na intenzivnoj jedinici dvije COVID pozitivne trudnice. 

– Od svih hospitaliziranih, imamo 14 posto cijepljenih. Od ovih na respiratoru je 12 posto cijepljenih i mislim da je to jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana, rekao je.

Popunjeno 70 posto kapaciteta 

Meštrović je rekao da je u ovom trenutku popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s COVID-om.

– Također, preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti liječeni na respiratoru, a taj broj se ubrzano povećava. Jutros je troje bolesnika postavljeno na respirator.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: