Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Kina: Ukidanje drastičnih mjera povećava rizik od pojave novih varijanti koronavirusa

Ubrzano ukidanje drastičnih mjera protiv koronavirusa u Kini i njezino sve brže otvaranje zabrinjava zdravstvene stručnjake. Strahuju da bi ublažavanje mjera u najmnogoljudnijoj državi svijeta s vrlo slabom procijepljenošću moglo povećati rizik od pojave novih varijanti. Procjenjuje se da su posljednjih tjedana u Kini zaražene stotine tisuća ljudi te da ubrzano raste broj preminulih.

Kina više ne objavljuje dnevne brojeve novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali lokalni dužnosnici procjenjuju da su posljednjih tjedana zaražene stotine tisuća ljudi. Strani zdravstveni stručnjaci sumnjaju da je novooboljelih tako malo, njihove procjene govore i o oko milijun novih slučajeva na dan. Oni kažu da se virus u Kini sada nekontrolirano širi, da bi ta zemlja mogla postati potencijalno leglo virusa, plodno tlo za nove varijante.

Bolnice i krematoriji u Kini pretrpani su, manjka osnovnih lijekova.

– Čini se da broj pacijenata u kritičnom stanju još nije dosegnuo vrhunac. Kako nam nedostaje opreme za takve slučajeve liječnici i medicinske sestre s drugih odjela nam pomažu. Svakodnevno primamo veliki broj pacijenata, istaknuo je Zhu Zhenzhong, voditelj hitne službe sveučilišne bolnice Shougang u Pekingu.

Nakon što je tri godine imala najstroži režim karantene u svijetu i svo to vrijeme neumorno testirala stanovnike Kina je nakon prosvjeda početkom mjeseca učinila zaokret prema životu s virusom, ublažila je mjere izloživši svoj krhki zdravstveni sustav.

Međunarodni stručnjaci Kinu optužuju da zbog toga što ne daje podatake otežava identifikaciju novih varijanti i poduzimanje mjera za ograničavanje širenja zaraze.

 – Kad god smo utvrdili pojavu novih sojeva na vrijeme smo o tome podijelili informacije, tako je i kada je riječ o trenutačnom valu. Postoji devet sojeva omikrona. Taj nalaz podijeljen je sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Ništa ne tajimo. Sve što radimo dijelimo sa svijetom, odgovara Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od početka pandemije Kina je bila uglavnom

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: