Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KINESKA KOMUNISTIČKA PARTIJA ‘Šef Interpola je osumnjičen za kršenje zakona’; INTERPOL ‘Podnio je ostavku’

Službeni Peking je u nedjelju objavio da je predsjednik Interpola Meng Hongwei, koji je nestao prije deset dana odmah nakon što je doputovao u Kinu, osumnjičen za “kršenje zakona”. Protiv Meng Hongweia se “vodi istraga jer je osumnjičen da je kršio zakon”, prema priopćenju web stranice Središnjeg odbora disciplinske inspekcije Kineske komunističke partije (PCC) na vlasti, zadužene za suzbijanje korupcije dužnosnika.

O Mengu Hongweiju (64) nema vijesti od 25. rujna, rekla je njegova supruga koja je u četvrtak navečer obavijestila francusku policiju o zabrinjavajućem nestanku njezinog supruga, predsjednika Interpola koji ima sjedište u Lyonu. Ona je u nedjelju na konferenciji za novinare u Lyonu izjavila da misli da je njezin suprug u opasnosti.

On joj je 25. rujna poslao prvu poruku putem društvene mreže i poručio da “čeka njegovu poruku”. Zatim je stigla druga poruka koja je sadržavala samo jedan emotikon o opasnoj situaciji, rekla je Grace Meng. U subotu je glavni tajnik Interpola, Nijemac Juergen Stock, tražio od Kine objašnjenje o tome što se događa s predsjednikom međunarodne policijske organizacije.

Interpol: Podnio je neopozivu ostavku

Međunarodna policijska organizacija Interpol sa sjedištem u Lyonu objavila je u nedjelju ostavku svog kineskog predsjednika Menga Hongweia, koji je nestao prije više od deset dana i kojeg Peking sumnjiči za “kršenje zakona”.

“Danas u nedjelju 7. listopada glavni ured Interpola u Lyonu je primio neopozivu ostavku Menga Hongweia s funkcije predsjednika Interpola koja odmah stupa na snagu”, prema priopćenju na društvenoj mreži Twitter, nekoliko sati nakon što je Mengova supruga novinarima u Lyonu rekla da se njezin suprug u Kini nalazi u opasnosti.

Južnokorejac Kim Jong Yang, zamjenik čelnika izvršnog odbora Interpola, privremeno će ga zamijeniti do izbora novog predsjednika za sljedeće dvije godine na 87. općem zasjedanju organizacije u Dubaiju od 18. do 21. studenoga. Mandat Menga Hongweia, izabranog na četiri godine, trebao je završiti 2020. godine.

Objava Interpola je uslijedila nakon priopćenja agencije kineske Komunističke partije zadužene za borbu protiv korupcije da se protiv Menga Hongweia vodi istraga u zemlji jer je osumnjičen za kršenje zakona. “Ne znam što mu se dogodilo”, odgovorila je tijekom poslijepodneva gospođa Meng novinarima na pitanje je li njezin suprug uhićen.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: