Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KINESKA KOMUNISTIČKA PARTIJA ‘Šef Interpola je osumnjičen za kršenje zakona’

Službeni Peking je u nedjelju objavio da je predsjednik Interpola Meng Hongwei, koji je nestao prije deset dana odmah nakon što je doputovao u Kinu, osumnjičen za “kršenje zakona”. Protiv Meng Hongweia se “vodi istraga jer je osumnjičen da je kršio zakon”, prema priopćenju web stranice Središnjeg odbora disciplinske inspekcije Kineske komunističke partije (PCC) na vlasti, zadužene za suzbijanje korupcije dužnosnika.

O Mengu Hongweiju (64) nema vijesti od 25. rujna, rekla je njegova supruga koja je u četvrtak navečer obavijestila francusku policiju o zabrinjavajućem nestanku njezinog supruga, predsjednika Interpola koji ima sjedište u Lyonu. Ona je u nedjelju na konferenciji za novinare u Lyonu izjavila da misli da je njezin suprug u opasnosti.

On joj je 25. rujna poslao prvu poruku putem društvene mreže i poručio da “čeka njegovu poruku”. Zatim je stigla druga poruka koja je sadržavala samo jedan emotikon o opasnoj situaciji, rekla je Grace Meng. U subotu je glavni tajnik Interpola, Nijemac Juergen Stock, tražio od Kine objašnjenje o tome što se događa s predsjednikom međunarodne policijske organizacije.

Riječ je o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata, pa čak i jedna estradna zvijezda, nestalo prije više tjedana, pa i mjeseci. Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xi Jingpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: