Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Klimatske promjene ostavile trag: Srpanj 2021. najtopliji mjesec otkad postoje mjerenja

Srpanj 2021. najtopliji je mjesec u svijetu otkad postoje mjerenja, objavila je u petak američka agencija koja prati klimatske promjene, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Kombinacija temperature na kopnu i na površini oceana u cijelom je svijetu bila za 0,93 Celzijeva stupnja iznad prosjeka od 15,8 Celzijevih stupnjeva koliko je iznosila u 20. stoljeću.

To ga čini najtoplijim srpnjem od početka mjerenja prije 142 godine, podaci su Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

– Srpanj je globalno obično najtopliji mjesec u godini, ali srpanj 2021. najtopliji je mjesec srpanj u odnosu na sve dosadašnje, rekao je Rick Spinrad iz NOAA-e.

Novi rekord je podatak koji govori u prilog uznemirujućim zaključcima i upozorenjima znanstvenika o nepovratnim klimatskim promjenama koje su globalno već ostavile trag.

Američka agencija je izvijestila da je najtopliji srpanj u povijesti zabilježen u Aziji, dok je u Europi zabilježen drugi najtopliji srpanj, a temperature se poklapaju s onima iz srpnja 2010.

Europska služba za klimatske promjene Copernicus raspolaže sličnim podacima na temelju vlastitih izračuna.

Copernicus je prošli mjesec evidentirao treći najtopliji srpanj u svijetu. Temperature su bile tek neznatno niže od onih dosegnutih 2016. i 2019. godine.

Ljetna žega na kopnu, na Jadranu vruće

Još traje 5. toplinski val ovoga ljeta, najdulji dosad. Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijevih stupnjeva, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura liječnici savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.

Vikend će na kopnu proteći uz ljetnu žegu, a i na Jadranu treba izdržati još nekoliko neugodno vrućih dana i vrlo toplih noći, tijekom kojih i dalje treba upozoravati na vrućinu.

I dok će subota još biti stabilna, u nedjelju je već ponegdje u unutrašnjosti moguć i pokoji pljusak. Promjenu vremena u ponedjeljak će na Jadranu “najaviti” i jugo. Pljuskova

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: