Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

“Ključ našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije i komentirao kreditni rejting Hrvatske te aktualna zbivanja.

Podsjetimo, agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede.

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske. Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije nego što su u agenciji do sada prognozirali.

Pozitivni izgledi šalju signal i nagovještavaju što bi ta agencija prateći što se događa s hrvatskom, našim gospodarstvom i politikom, prije svega ekonomskom, fiskalnom politikom moglo biti u vremenu pred nama. Europska komisija je glede realnog BDP-a procjene revidirala s 5,4 na 8,1. Mi smo kao Vlada svoje projekcije rasta BSP-a revidirali s 5,2 na 9 postotni rast BDP-a u ovoj 2021. Prije nešto manje od godinu dana, Fitch je prognozirao rast BDP-a u ovoj godini za Hrvatsku 3,8. Današnja njihova procjena je 8,9, rekao je Plenković. 

– Što se tiče oporavka ekonomije, ima nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata turističke sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone 2021. budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, okolnostima ograničenja, s našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme turističke sezone, svih aktera u turizmu, tehničkih stvari oko COVID potvrde, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu, rekao je.

Istaknuo je kako je ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje.

– Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financija. Mi od 2016. godine odgovorno upravljamo financijama, ubrzano smo smanjivali javni dug, smanjivali proračunski deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: