Nedjelja, 25 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kobe govedina iz srca Žumberka

Žumberak je jedno od sigurno ekološki najočuvanijih područja u Hrvatskoj, nažalost vrlo slabo naseljeno. Svaka investicija tu je hvalevrijedna pa vodimo u Tihočaj, srce Žumberka. Davorin Štetner u tom malom, zabačenom selu obnavlja stare napuštene kuće, a nedavno je počeo s uzgojem japanskih goveda.

– Pa evo do nas nije baš lako doći, problem je jer GPS ne radi dobro pa su prijatelji otišli po cijelom Žumberku. Makadama ima sedam kilometara i cesta je građena za Austrougarske. Od tada se na njoj malo napravilo, ali imamo obećanje gradonačelnika i očekujemo rješavanje za godinu ili dvije, priča Davorin Štetner.

Selo Tihočaj ima samo devet kuća. Neke je kupio Davorin i obnavlja ih, međutim uz njega i drugi obnavljaju svoje stare zapuštene kuće. Kako i ne bi. Ljude je korona potaknula da razmisle o promjeni načina života. Da sigurnost potraže daleko od gradske vreve, u netaknutoj divljini.  

– Do sad sam kupio 97 parcela, malo više od 20 hektara, samo je jedna 1/1 na mene, velik je posao pred odvjetnicima i geodetima, ali to je priča koju Hrvatska mora rješavati ubrzano ukoliko se želimo okrenuti zdravoj proizvodnji, priča Davorin.

A početak te zdrave proizvodnje iza ove je ograde. Davorin bi htio napraviti potpuno čistu eko farmu, bez pesticida. Uvjeti su idealni, selo je na 770 metara nadmorske visine. U štali staroj čak 200 godina novi su dom pronašla i četiri crna japanska wagyu goveda – njihovo kobe meso je među najcjenjenijima i najskupljima na svijetu kilogram stoji od 300 pa čak u nekim zemljama  i do tisuću eura. 

– Moja ideja je napraviti prvi rent-a-farm sustav, znači imati farmu u idealnim uvjetima gdje svatko tko želi imati meso i biti siguran kakvo je, bez antibiotika i aditiva, znamo da je kvaliteta mesa loša, uvozimo puno, meni je cilj to promijeniti, tu neće biti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: