Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

KOHABITACIJA POČINJE TVRDO Plenković se žuri imenovati nove veleposlanike dok Kolinda ne ode, SDP tvrdi da je to nekorektna podvala

Imenovanje novih veleposlanika prvi je test kohabitacije između premijera Andreja Plenkovića i novog predsjednika države Zorana Milanovića, a već na njemu došlo je do pokazne vježbe bildanja političkih mišića, piše Slobodna Dalmacija.

SDP se jučer pobunio nakon što su dobili informaciju da je iz Vlade u Sabor poslan zahtjev za hitnim sazivanjem Odbora za vanjsku politiku. Iz Vlade zahtijevaju da Odbor u idućih 15 dana održi sjednicu i potvrdi imena predloženih novih veleposlanika te da ih predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović imenuje prije nego što preda dužnost Zoranu Milanoviću.

Odbor za vanjsku politiku posljednja je instanca u lancu predlaganja i potvrde novih veleposlanika, a izbor je tajan i javnost ne može prisustvovati sjednici Odbora kad se o tome odlučuje.

Među prvim veleposlanicima koji bi trebali biti imenovani je Hidajet Biščević, iskusni diplomat, a u HDZ-u tumače kako zbog važnosti veleposlaničko mjesto u Beogradu, ono ne smije biti prazno.

Dosadašnji hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Bakota, naime, u brzom finišu procedure imenovanja opozvan je s dužnosti u Srbiji i poslan u Njemačku, na mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je Gordan Grlić Radman preuzeo dužnost ministra vanjskih i europskih poslova. 

U SDP-u pak kažu da ih ne bi iznenadilo, da po istoj logici kao što sad pokušavaju ubrzati imenovanje veleposlanika, Plenković požuri i s imenovanjem novog načelnik Glavnog stožera budući Mirku Šundovu mandat istječe 1. ožujka.

– To bi bio doista loš početak za buduću suradnju Pantovčaka i Markova trga – objašnjavaju u SDP-u   

U stožeru novog predsjednika države Zorana Milanovića prate razvoj situacije s izborom novih diplomata, no zasad ne žele ništa službeno komentirati.   

SDP-ovac Joško Klisović, koji je član saborskog Odbora za vanjsku politiku pak tumači kako je vrlo nekorektno da se požuju imenovanja. 

– Ovo je nepoštena podvala. Nekorektno je da nema nikakvih konzultacija oko imenovanja veleposlanika u ovoj fazi kada je novi predsjednik izabran, a on sukladno Ustavu sukreira vanjsku politiku i u idućih pet godina

Izvor vijesti

Slični postovi: