Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Koliko je delta soj zarazniji, treba li i kada cijepiti djecu

Broj zaraženih koronavirusom raste, a interes za cijepljenje ne samo da stagnira, već i opada. Zašto je delta soj zarazniji i je li cjepivo učinkovito, što možemo očekivati u četvrtom valu i treba li cijepiti djecu, objašnjava prof. Jasmina Vraneš, dr.med. voditeljica Službe za mikrobiologiju NZJZ Andrija Štampar.

– Virus se strašno mijenja, sve je bolje prilagođen kako bi se vezao na receptor na našim stanicama i izazvao infekciju. Najnovija istraživanja pokazuju da ljudi koji se zaraze delta varijantom u gornjem dišnom sustavu imaju 251 puta više virusa nego što je to bilo kod alfa varijante iz prijašnjeg vala. Misli se da je delta varijanta oko 40 puta infektivnija od alfa varijante, upozorava prof. Jasmina Vraneš

Učinkovitost dostupnih cjepiva na mutirane viruse

– Delta varijanta još uvijek ne izmiče učinku cijepljenja. Mi imamo jako dobra cjepiva sada. Nije se ni očekivalo da će biti tolika učinkovitost i da će cjepiva po završetku kliničkih faza pokazati djelotvornost od više od 90 posto. ‘mRNA’ cjepiva su visoko tehnološki napredna i po pitanju djelotvornosti pokazala su se izvrsnima, tvrdi prof. Vraneš. 

Mirjana Lana Kosanović Ličina iz NZJZ Andrija Štampar naglašava kako cijeli razvijeni svijet radi velike studije te da je cjepivo i dalje 90 posto učinkovito u sprječavanju teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Upozorava da je osnovni cilj procijepti populaciju. Stoga poziva sve koji se nisu cijepili da to učine.

Preboljenje i razina antitijela 

Znanstvenike i liječnike u ovom trenutku najviše zanima koliko se dugo antitijela zadržavaju u našem tijelu, bilo nakon cijepljenja ili nakon preboljele infekcije.

– Ako je netko ‘prebolio’ infekciju, a nije imao simptome – on je u biti bio samo koloriziran virusom u gornjem dišnom sustavu. Tu ne možemo očekivati protutijela, posebno ne dugotrajna i tvrditi da je on zaštićen., objasnila je prof. Jasmina Vraneš. Pozvala se na istraživanje iz Velike

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: