Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Komšić optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH i oživljavanje Herceg-Bosne

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je optužio Hrvatsku da se miješa u unutarnje poslove BiH inzistirajući na usvajanju izmjena izbornog zakona koje su po njegovu sudu diskriminatorne, a ustvrdio je i kako se na taj način način iz Zagreba pokušava oživjeti koncept Herceg-Bosne. 

Na predizbornom skupu koji je održao u Livnu, Komšić je optužbe adresirao izravno na račun hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, i to zbog njezine izjave dane tijekom posjeta New Yorku da je Hrvatska zabrinuta stanjem na jugoistoku Europe, uključujući tu činjenicu da u BiH nisu provedene nužne izmjene izbornog zakona.

– Grabar Kitarović s pravom je zabrinuta. Silan je novac Zagreb potrošio da u Bosni i Hercegovini nametne diskriminatorske i anticivilizacijske odredbe Izbornog zakona. Silan su napor uložili da se u Bosni i Hercegovini nejednaka vrijednost glasa ozvaniči kao standard – rekao je Komšić.

Dodao je kako bi Hrvatskoj bilo bolje “da vrati novce koje su pokrali od građana BiH” nudeći kao argument problem oko plaćanja naknada za korištenje vode iz Buškog jezera za rad hidroelektrane “Orlovac”.

Komšićeva je ocjena kako HDZ BiH uz potporu Zagreba pokušava uspostaviti etničke izborne jedinice što je put ka uspostavi trećeg entiteta odnosno revitalizaciji Herceg-Bosne.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: