Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KOMŠIĆ PROGLASIO POBJEDU, ČOVIĆ NEIZRAVNO PRIZNAO PORAZ ‘Ovo može izazvati neviđenu krizu’; BAKIR IZETBEGOVIĆ SLAVI ‘Briljantni trijumf!’

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u nedjelju nešto prije ponoći u Mostaru je neizravno priznao kako je doživio poraz u izbornoj utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH zbog velikog broja glasova što ih je dobio njegov protukandidat Željko Komšić, koji je istodobno u Sarajevu proglasio svoju nedvojbenu pobjedu, jednako kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je proglasio pobjedu Šefika Džaferovića za glasove bošnjačkog biračkog tijela za Predsjedništvo BiH.

“Izvjesno je da smo novi članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i ja, a za Republiku Srpsku ćemo još vidjeti jer je tamo neizvjesna utrka između Milorada Dodika i Mladena Ivanića“, kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Dodao je kako svim protukandidatima čestita na ostvarenom rezultatu, a građanima šalje istu poruku kao i 2006. i 2010. godine, kada je biran za člana Predsjedništva BiH. “Želim služiti svim građanima BiH i svima im stojim na raspolaganju”, kazao je Komšić poručujući svim Hrvatima u cijeloj BiH kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu, a oni sami nemaju nikakvog razloga za brigu zbog toga.

“Ja sam vaš predsjednik, glasovali vi za mene ili ne”, kazao je Komšić najavivši kako će se truditi da ne napravi niti jednu grešku i da opravda ukazano povjerenje. Nakon što su pristigli podaci kako je Komšić dobio glasove više od 150 tisuća birača što je brojka koja ga vodi ka konačnoj pobjedi, Čović je u izjavi novinarima istaknuo kako je zahvalan prije svega hrvatskom glasačkom tijelu i onima koji su podržali HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS). “Ta potpora bila je iznad očekivanja”, kazao je Čović ističući kako je dobio potporu više od 80 posto hrvatskog biračkog tijela u BiH.

“Zahvaljujem se svima onima koji su prepoznali projekt kojega nudimo”, kazao je Čović ističući kako žali jer su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH. Dodao je kako su Bošnjaci trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike ni u Predsjedništvu BiH, niti u domovima naroda, jer je to je put nazadovanja i može izazvati “neviđenu krizu”.

Najavio je kako će u HDZ-u BiH znati na mudar i korektan način djelovati štiteći hrvatski narod na svakom djeliću BiH te da će sačekati konačne rezultate, a onda napraviti strategiju ponašanja. Bakir Izetbegović kazao je kako je njegova stranka iznijela “briljantnu pobjedu” jer je Šefik Džaferović pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Ramiz Salkić pobijedio je u utrci za potpredsjednika u Republici Srpskoj.

“SDA je najjača stranka u BiH i tako to treba biti”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući upozorenja iz HDZ BIH Izetbegović je najavio kako će se u BiH “raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića”.

Iako do ponoći nije bilo jasno tko je novi srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je također proglasio svoju pobjedu. U Banjoj Luci je kazao kako kako je Mladena Ivanića pobijedio s razlikom koja nije manja od 70 tisuća glasova, a kazao je kako je pobjeda osigurana i za njegovu suradnicu Željku Cvijanović, koja je kandidatkinja za predsjednicu RS.

“Moja je pobjeda čista kao suza”, kazao je Dodik najavljući kako će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti “Republika Srpska prije svega”.

Odaziv oko 53 posto: ‘Sve je bilo potpuno regularno’

Sva glasačka mjesta u Bosni i Hercegovini, na kojima su građani te zemlje birali novu vlast za naredne četiri godine, zatvorena su do 20 sati, a izborni proces bio je u cijelosti regularan iako su zabilježene manje poteškoće, izjavio je u nedjelju navečer u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić. Od nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača glasovalo je njih oko 53,26 posto što je približno na razini odaziva iz 2014. godine.

Petrić je na konferenciji za novinstvo u 21 sat rekao kako je glasovanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka od gotovo 7800 biračkih mjesta. “Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni”, ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasovanja. Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima, no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio iznad prosjeka, odnosno 60 posto.

Iz koalicije nevladinih udruga “Pod lupom”, koja je na biračka mjesta rasporedila oko četiri tisuće promatrača, nakon zatvaranja birališta objavili su kako su tijekom glasovanja zabilježili 329 “kritičnih situacija” koje uključuju kršenja izbornih pravila i izgrede na biračkim mjestima. Direktor koalicije Dario Jovanović potvrdio je kako je 159 takvih spornih situacija ipak brzo riješeno, pa sve nije utjecalo na regularnost izbornog procesa.

“To je napredak u odnosu na prošle izbore, no ujedno je broj kritičnih situacija povećan u odnosu na lokalne izbore 2016.”, kazao je Jovanović pojašnjavajući kako su promatrači poslali prijave koje se uglavnom odnose na pritisak na birače i prijave o kupnji glasova i zabranu promatračima da nadziru izbore.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: