Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Konačna Vladina odluka o cijenama goriva u ponedjeljak

Visoke cijene energenata, kao posljedica rata u Ukrajini, poremećaja na svjetskom tržištu te straha od recesije – itekako zabrinjavaju. U utorak istječe odluka o zamrzavanju cijena goriva i – ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Prema najavi ministra gospodarstva Davora Filipovića, Vlada je tijekom vikenda trebala imati precizne izračune na temelju kojih bi mogla planirati sljedeće korake.

– Za sada još nema naznake o tome kako će Banski dvori postupiti, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

– Hoće li biti novih mjera, koje će to točno mjere biti bit će poznato tek sutra nakon telefonske sjednice Vlade koja je najavljena. Konačna odluka čeka se sutra, dodala je.

– Podsjetimo, Vlada je već nekoliko puta intervenirala vezano za cijene goriva – smanjivale su se trošarine, ali i marže. Posljednji put fiksirana je cijena goriva na benzinskim postajama koje nisu na autocestama. Treba reći i da je Vladi ostalo još vrlo malo prostora za intervenciju, mogu tek dodatno smanjiti trošarine za 37 lipa na benzin i samo 19 lipa za dizel, jer minimalne trošarine propisuje Europska unija, istaknula je.

– Sve češće kao mjera spominju se i vaučeri za gorivo, no kako se čini ovog podnedeljka neće biti ništa od toga. I sam premijer Andrej Plenković je rekao da je takva mjera na stolu, ali najvjerojatnije tek najesen, rekla je Magušić-Dumančić.

– Protiv nekih intervencija Vlade glasni su posljednjih tjedana i mali distributeri, koji traže vraćanje marži jer ne mogu poslovati, a kažu i da će, ako se ništa ne promijeni, u utorak morati zatvoriti svoje benzinske postaje, dodala je.

Poskupljenje energenata danas je komentirao i guverner HNB-a, rekao je da cijena energije koja sada raste, a onda raste i inflacija, umnogome ovisi o tome što se događa u Ukrajini.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: