Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Koronavirus – najnovije informacije 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u tjednu prije ovoga imali 4.905 novooboljelih, a u zadnjih 7 dana 3.926, što je 25 postotni pad u ovom tjednu.

– Trenutna 14-dnevna incidencija nam je 216 na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija sa 385,6, a na zadnjem Istarska županija sa 92,9. Na EU ljestvici po 14-dnevnoj stopi incidencije smo na 6 mjestu. Nižu od nas ima Rumunjska, Bugarska, Grčka, Finska i Mađarska, a sve ostale imaju višu. Najvišu trenutno ima Portugal. Ukupna stopa smrtnosti tu smo 20 mjestu sa 1168,7 na milijun stanovnika, rekao je.

Istaknuo je i da su do 25. siječnja zaprimili 284 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i deset sumnji na Modernino cjepivo. 

Capak se osvrnuo na nedostatak cjepiva rekavši kako je Hrvatska sa zemljama EU-a ušla u pregovarački proces i ugovor koji su potpisali kaže da ne možemo bilateralno ući u pregovore s tim proizvođačima.

– Što se tiče ruskog i kineskog cjepiva njihovi proizvođači zahtijevaju poseban proces registracije za RH i EU i nisu pokazali želju da idu prema Europskoj komisiji za lijekove, rekao je istaknuvši kako mi zasad ne planiramo ići u razgovore s tim proizvođačima jer smo se dogovorili s EU.

Capak je istaknuo da nam je Pfizer uskratio 13.650 doza u sljedeća 4 tjedna, a da je Moderna trebala sutra isporučiti 4.800, ali su pomaknuli na 31.1.

Osvrnuo se i na slučaj Britanije koja će cijepiti stanovnike jednom dozom cjepiva. 

– Kompletnim cijepljenjem se smatra cijepljenje sa dvije doze, ali se i sa jednom dozom postiže određen imunitet. Mi razmišljamo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: