Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Kontejneri na Banovini nisu predviđeni ni za grijanje ni za kuhanje

Prvi hladni dani donijeli su teškoće građanima Banovine, koji nakon razornog potresa već gotovo godinu dana žive izvan svojih razrušenih domova, a privremeni smještaj našli su u kontejnerima. Nažalost, kontejnerska naselja za mnoge su daleko od normalnog života, problemi s kojima se susreću sve su veći.

– Godinu dana nakon razornog potresa život je ovdje i dalje težak. Iako su i grad Petrinja i država pokušali kontejnersko naselje na Sajmištu učiniti što lagodnijim za život, stanovnici bi se najradije vratili u svoje domove, javila je Tamara Marković za Studio 4.

Jutros je razgovarala s građanima koji žive u kontejnerima. Kažu da se oni brzo zagrijavaju, ali i brzo hlade. Boje se zime. Dobro je, dodala je Marković, što je mnogima ponuđen adekvatan smještaj – oni koji se ne osjećaju sigurno ili bi htjeli tijekom zime biti u primjerenijim uvjetima, mogu se za to prijaviti.

Što se tiče hrane, topli obroci se dijele svaki dan, a broj je manji nego proteklih mjeseci. Država je za pripremu hrane na Banovini od siječnja do ožujka izdvojila oko 30 milijuna kuna. U tijeku su posljednje pripreme za dovršetak poslovne zone Centra novog života. Rokovi su se pomicali nekoliko puta, a za dva tjedna sve bi trebalo biti gotovo.

U selima oko Gline situacija je još teža. Ondje stanovnici imaju i problem s nedostatkom vode pa je sami moraju izvlačiti iz bunara.

Vezano za samu obnovu, Marković je javila da je u tijeku obnova nekonstrukcijskih elemenata kuća sa zelenim naljepnicama. Do sada ih je dovršeno oko 800, a radi se svakodnevno kako bi se što više obitelji do dolaska hladnijih dana moglo vratiti u svoje domove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter,<a

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: