Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kontroverze i promjene na njemačkoj političkoj sceni

Na njemačkoj političkoj sceni događaju se velike promjene – bira se novi njemački kancelar. Iako su građani navikli na TV dvoboje, ovoga će se puta raditi o troboju. Ovo ukazuje na neobičnu činjenicu da čak tri političke stranke još uvijek imaju realne šanse nominirati svog kancelara, odnosno kancelarku.

Kandidati u koje su uperene oči cijelog svijeta su Annalena Baerbock kao čelnica Zelenih, Armin Laschet, kandidat Unije CDU/CSU, te socijaldemokrat Olaf Scholz. Ovaj je preokret iznenadio mnoge u Njemačkoj, uzevši u obzir da je još prije nekoliko mjeseci mogućnost pobjede za Scholza i Lascheta bila samo nedostižni san.

Što se promijenilo?

Srećko Matić, novinar Deutsche Wellea kaže kako je napravljeno nekoliko velikih greški od strane kandidata Unije Armina Lascheta i čelnice Zelenih Annalene Baerbock.

– Nekome se može učiniti da su to sitnice. Ali Laschet se, primjerice – smijao tijekom posjeta poplavljenim područjima dok je govorio njemački predsjednik. Ili greške i nejasnoće u životopisu Annalene Baerbock. Olaf Scholz, međutim – nije radio nikakve greške, napominje Matić. Dodaje kako su programi stranaka zapravo pali u drugi plan, sve se personaliziralo i gleda se uglavnom kroz glavne kandidate.

– Tek je na drugom troboju uoči saveznih izbora, počela prava predizborna kampanja. Dosta je letjelo perje po studiju – bilo je svađe i povišenih tonova, kaže Matić i dodaje kako je jedna od ključnih tema ovog dvoboja bilo pitanje političke odgovornosti Olafa Scholza, kao ministra financija, za nekoliko afera koje su se događale proteklih godina – i na saveznoj razini, ali i iz vremena dok je bio gradonačelnik Hamburga.

Te su afere porezne prirode, poput pranja novca i utaje novca, zbog čega se povelo pitanje koliko je Scholz kao ministar financija imao svoje ministarstvo pod kontrolom, te koliko je za to politički odgovoran. U slučaju pobjede Scholzove stranke, bit će moguće formiranje vladajuće lijeve koalicije sa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: