Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KONTROVERZNI KAVANAUGH POTVRĐEN ZA SUCA VRHOVNOG SUDA SAD-a Prosvjednici ometali glasovanje, konačni rezultat je 50:48 u njegovu korist

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, u subotu navečer okončao je trakavicu koja se pretvorila u ozbiljan društveni i politički problem. Nakon što je početkom ljeta Vrhovni sud napustio sudac Anthony Kennedy, kojeg je na taj položaj imenovao predsjednik Ronald Reagan, Donald Trump je predložio 53-godišnjeg suca Bretta Kavanaugha. Demokrati su reagirali burno. Naime, 2016. godine je također trebalo zamijeniti suca, ali republikanci su tada tražili da to više ne radi predsjednik Barack Obama nego da se pričekaju izbori i da to pravo dobije pobjednik. I dobio ga je, ali neočekivani Donald Trump. Njegov prvi izbor je bio Neil Gorsuch, konzervativac, koji je relativno lagano prošao u Senatu. Tada je omjer snaga liberala i konzervativaca bio 4:4, uz Kennedyja koji je često podržavao stajališta liberala. Kad je Trump najavio Kavanaugha, demokrati su zatražili da se pričekaju rezultati izbora za Kongres u studenom na kojima se očekuje njihova pobjeda i kontrola Kongresa, ali na to nisu pristali ni Trump ni republikanci: imali su jedinstvenu priliku da američki Vrhovni sud, najvažniju pravosudnu, a u velikoj mjeri i političku instituciju, stave pod kontrolu konzervativaca. Što se tumačilo mogućom akcijom za ukidanje prava na pobačaj te odbacivanje bilo kakvih političkih koraka u smislu ograničavanja prava na nošenje oružja. I od toga nisu bili spremni odustati. Ni pod koju cijenu.

Praksa na Vrhovnom sudu u proteklih nekoliko desetljeća pokazala je da suci izabrani kaom konzervativci često ne ostaju vjerni toj kategorizaciji – dobar je primjer upravo sudac Kennedy. No, situacija se u američkom društvu promijenila iz temelja tijekom financijske krize. Zemlja je duboko polarizirana, gore nego u doba Vijetnamskog rata, što je i rezultiralo izborom Trumpa za predsjednika. Stoga sada postoji ozbiljan strah demokrata i njima sklonog dijela javnosti da će novoizabrani konzervativni suci – a obojica su mladi (mandat sudaca je doživotan pa su neki pokušali pokrenuti raspravu o ograničenju, ali je ona zasad odbačena) – ostati vjerni stranci koja ih je izabrala. I da će to značiti višedesetljetni konzervativni sud. Posebno jer na liberalnoj strani ima sudaca koji su već u visokoj životnoj dobi.

Neovisno o razvoju situacije na Vrhovnom sudu, Senat je glasanjem u subotu potvrdio da “trumpizam” ostavlja duboke tragove u Americi, a zbog njezinog utjecaja na svijet i globalne.

I da je teza brojnih komenatora i analitičara, pa i političara – strpimo se četiri godine pa će se sve vratiti na staro – duboko pogrešna. Jer, bilo kakva politička restauracija u pravilu završava u novoj promjeni, često na gore, a katkad i u revoluciji, kako nas uči povijest.

Republikanska stranka je ostala bez pravih lidera, posljednji je bio u kolovozu preminuli John McCain i stavila se u obranu Trumpove politike. Koja zemlju zatvara, a otvara trgovinske ratove, koja grmi “Amerika prvo” i gubi vjerne saveznike, koja je donijela ekonomski procvat na temeljima izgrađenim u doba Obamine administracije, ali ne stvara zaštitne mehanizme za moguću novu krizu. Zemlja u kojoj jačaju podjele po rasi, religiji, spolu, svjetonazoru u cjelini i koja želi tako diferencirati i svijet (poznata izjava o afričkim državama koje su “septička jama”). Demokrati lutaju, nemaju pravog vodstva, a sve je očigledniji sukob mladog vala i starih lidera koji ne pristaju na odlazak: klasični je primjer Nancy Pelosi koja je 2006. godine preuzela čelno mjesto u Kongresu i od tada, iako je premašila 70-u godinu života, odbija prepustiti vodeće mjesto među demokratima u tom zastupničkom tijelu. Bez artikulirane alternative neopredjeljeni birači ostaju u limbu nezadovoljni trumpizacijom republikanaca i otklonom ulijevo demokrata. Ako budući predsjednik ili predsjednica i uspiju premostiti ovaj jaz koji se širi, trumpizam će ostati živjeti u Vrhovnom sudu. Trump je uspio.

Treba reći da je čak jedan demokrat glasao za Kavanaugha, a da se u konačnici povukla i republikanska senatorica s Aljaske Lisa Murkowski. To je više nego jasna predaja pred trumpizmom kakvog utjelovljuje Kavanaugh: bijesan, što je potvrdio na senatskim saslušanjima, nasilan, što potvrđuju njegovi kolege s fakulteta, udaljen od struke – Američka odvjetnička komora je tražila da se povuče, nemio studentima – udruga s Harvarda gdje je predavao je tražila da se povuče. Sve je to bilo premalo da se časno povuče. Ukratko, mali Trump na Vrhovnom sudu. Koji sada nad sobom nema nikakvih ograničenja, a u sebi nosi duboki bijes prema kolegama i dijelu liberalne javnosti koji ga je napadao. Čekamo njegove prve presude.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: