Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Korlević: Zemlji prijeti 20.000 potencijalno opasnih objekata

Svjetski priznati astronom Korado Korlević, voditelj je Zvjezdarnice u Višnjanu, gostovao je u emisiji HTV-a “U svom filmu” urednice i voditeljice Tončice Čeljuske.

Jedan je od najuspješnijih tragača za asteroidima svih vremena, ali i omiljeni učitelj tisućama djece rekao je kako uopće nemamo percepciju koliko je Sunčev sustav gust te dodao da ima preko milijun komada asteroida većih od jednog kilometra.

– Kad se spustimo na razinu Zemlje imamo preko 20.000 potencijalno opasnih objekata u blizini, naveo je podatak Korlević.

Iznio je podatak kako je Zvjezdarnica u Višnjanu četvrta u svijetu po otkrivanju nebeskih tijela.

– Glavni otkrivač je američka vojska koja prednjače sa svojim teleskopima na Havajima. To je recimo kao kontrola leta, da naglasim kako ne bi gledatelji mislili da u astronomiji gledamo kroz cijevi. To je hrpa monitora i računala, to je naš posao. Gledamo tijela koja ulaze u blizini Zemlje, onima koja nisu poznata ili su interesantna mjerimo položaj i provjeravamo idu li u pravcu Zemlje. Više ličimo na kontrolu leta, nego na astronomiju na koju smo navikli, objasnio je Korlević.

Odgovorio je i na pitanje koliko bi vremena prošlo od trenutka kada se uoči opasan objekt do trenutka sudara sa Zemljom.

– Nedavno smo jedan objekt vidjeli dok je već prošao pored Zemlje jer je došao iz pravca Sunca i tada se ne može promatrati. Kod ovog bi tek znali kada nas udari da postoji. Teleskopi koji bi najbrže trebali reagirati su “Las alert system” na Havajima, koji bi nam dali 3 dana vremena, ako bi objekt došao iz pravca noći. Prava priča bi bila da ga mi otkrijemo desetljećima prije, da izračunamo da će udariti te da se stignemo pripremiti na udar ili da ga uništimo, objasnio je Korlević.

Govorio je o udaru asteroida u Sibiru 1908. godine kada je udario objekt promjera 40 m veličine sportske

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: