Subota, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

KOSOVSKI SPECIJALCI ZAUZELI HIDROCENTRALU NA SJEVERU KOJU SU KONTROLIRALI SRBI Vlasti u Beogradu: ‘Digli smo vojsku u stanje pune borbene spremnosti’

Kosovski specijalni policajci, pripadnici jedinice ROSU, zauzeli su u subotu umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode, piše Blic, a o upadu specijalaca u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane, javljaju i drugi srpski, ali i kosovski mediji.

Akciju je, pšrema informacijama Blica, izvelo 60 naoružanih specijalaca koji su opkolili jezero i, kako tvrde, vezali Srbe zaposlene u hidrocentrali.

– Oni nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke, prenosi Tanjug.

Jezero Gazivode i pripadajuća hidrocentrala strateški su pogon na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom, kojim upravlja Elektroprivreda Srbije, a oko vlasništva i načina upravljanja već dulje vrijeme spore se Beograd i Priština. Iz spomenute hidrocentrale električnom energijom se opskrbljuje veći dio sjevernog Kosova, u kojemu većinu stanovništva čine etnički Srbi i u kojemu kosovske institucije slabo funkcioniraju.

Srpska strana tvrdi da Albanci zahtijevaju da im se Gazivode preda u zamjenu za ostvarenje obećanja iz sporazuma o formiranju Zajedničkog vijeća srpskih općina, svojevrsne samoupravne institucije u većinski srpskom dijelu sjevernog Kosova.

Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović naredio je ravnatelju policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, priopćio je srbijanski MUP.

– Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo kazneno djelo, naložio sam ravnatelju policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, ističe se u priopćenju u kojem se dodaje da MUP nastavlja pratiti razvoj situacije.

Istovremeno, Blic doznaje i da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić načelniku glavnog stožera Milanu Mojsiloviću naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene spremnosti ‘zbog napada albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru KiM’.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: