Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kovačević: Iz olupine letjelice izvučena crna kutija

Poslijepodne je iz olupine letjelice izvučena crna kutija. Djelomično je oštećena, ali bismo trebali dobiti podatke o letu i radu raketnog motora – izjavio je u Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH.

– Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije narančaste boje, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja.

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna kutija bi trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora.

Kovačević je rekao da za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

– Nakon vještačenja ćemo imati podatke, ovo sada bi bile samo pretpostavke, rekao je.

Tijekom dana upotrijebljen je i georadar s pomoću kojeg je snimljena površina. Može li se na temelju tih snimaka zaključiti da u ostacima letjelice nema nekog skrivenog eksploziva ili drugih opasnih materijala?

– Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti – izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

– Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke – rekao je. 

“Čitanjem” kutije bavit će se vojni stručnjaci iz područja zrakoplovstva, a uključit će se i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: