Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Kozlevac za HRT: istarski vatrogasci otišli u pomoć slovenskim kolegama

Na poziv koparskih vatrogasaca, istarski vatrogasci otišli su u pomoć slovenskim kolegama s četiri vozila i devet vatrogasaca, rekao je za HRT Dino Kozlevac, načelnik Istarskog stožera civilne zaštite.

Više od 300 slovenskih vatrogasaca bori se s novim požarom na području Krasa, u tijeku je evakuacija stanovništva iz nekoliko zaselaka.

Požar se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč gašenju iz zraka u kojem sudjeluju tri slovenska i dva talijanska helikoptera.

Canadair upućen na gašenje požara u Sloveniju 

Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Kostanjevice na Krasu.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je upućen na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

– Uputili smo Canadair u Sloveniju kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s ovim velikim požarom. Vjerujem da će naš protupožarni avion pomoći da se zaštite kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije, poručio je ministar obrane Mario Banožić. 

Po završetku angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: