Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Krstičević s mađarskim ministrom obrane potpisao Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu

U sklopu dvodnevnog neformalnog sastanka ministara obrane članica država EU, potpredsjednik Vlade i ministar obrane ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Mađarske Tibor Benkő potpisali su u četvrtak u hotelu Westin u Zagrebu Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu (Headquarters Multinational Division-Centre – HQ MND-C).

Riječ je osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu kao međunarodnom vojnom zapovjedništvu koje bazira na regionalnoj suradnji zemalja Središnje Europe s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga, čiji su osnivači Hrvatska i Mađarska.

Neposredna blizina i zemljopisna povezanost Hrvatske i Mađarske smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju implementirat će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a Zapovjedništvo će doprinijeti jačanju ekonomske i gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. Zapovjedništvo će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije.

Ministar Krstičević naglasio je kako mu je iznimno drago što je Memorandum o osnivanju u Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu, potpisan upravo u Zagrebu za vrijeme održavanja neformalnog sastanka ministara obrane članica država Europske unije.

„Ovo je značajan korak u jačanju sposobnosti, ne samo hrvatske i mađarske vojske, već cijelog NATO-a“, rekao je ministar Krstičević naglasivši kako zajednička suradnja u jačanju sposobnosti i dijeljenje resursa pridonose jačanju interoperabilnosti.

Zagreb, 050320. Hotel Westin. Potpisivanje Memoranduma izmedju Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Madjarske o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjednistva za srednju Europu. Na fotografiji: ministr obrane Madjarske Tibor Benko, Damir Krsticevic, ministar obrane RH. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Goran Mehkek / CROPIX

 

„Od početne ideje Hrvatska je prepoznala ne samo mjesto Zapovjedništva u sigurnosnoj arhitekturi NATO-a, već i važnost uspostave Multinacionalnog zapovjedništva temeljenog na regionalnoj suradnji zemalja srednje Europe“, rekao je ministar poručivši: „Potpisivanjem Memoranduma šaljemo poruku da smo

Izvor vijesti

Slični postovi: