Petak, 21 veljačeStranica o Hrvatski
Shadow

KRVAVI DAN U IRAKU Najmanje 31 osoba poginula u naguravanju za vrijeme blagdana Ašure

Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 100 ih je ranjeno u iračkom gradu Kerbali u naguravanju za vrijeme Ašure, blagdana šijitskih muslimana, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Ašura pada na 10. dan islamskog mjeseca Muharama kada je prema islamskom vjerovanju unuk proroka Muhameda, Husein ubijen u bici 680. godine.

Deseci tisuća šijitskih muslimana okupljaju se na svetom mjestu kako bi obilježili Huseinovu smrt. Rituali uključuju samobičevanje, a u prošlosti i stampeda.

Sve do posljednje etape Ašure nije bilo incidenata. Ali krajem dana, tijekom ritualne utrke prema mauzoleju kada se hodočasnici udaraju po glavi u znak tugovanja uz povike “Žrtvujemo se za tebe Huseinu”, došlo je do naguravanja i gužve u kojima je 31 osoba smrtno stradala, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Među ozlijeđenima je najmanje desetero u kritičnom stanju.

Stotine tisuća šijita su stigle iz cijelog svijeta, najviše iz susjednog Irana.

Local actors dressed as ancient warriors re-enact a scene from the 7th century battle of Kerbala during a ceremony marking Ashura in the holy city of Kerbala, Iraq, September 10, 2019. REUTERS/Abdullah Dhiaa Al-Deen TPX IMAGES OF THE DAY

RETUERS

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: