Subota, 18 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

“Kuća i Parazit” – zagrebačka arhitektonska čarolija studija UP arhitekata

Zagrebačka “Kuća i Parazit” još je jedna od arhitektonskih čarolija izašla iz studija UP arhitekata Lee Pelivan i Tome Plejića. Bila je nominirana za godišnju nagradu “Drago Galić” UHA-e za 2019. godinu.

Na rubu metropolitanske šume zatečena je u startu projekta obiteljska kuća standardnog tlocrtnog gabarita 10×10 metara te je rekonstruirana prema novim zahtjevima korisnika u kuću “kocku” s tematskim ekstenzijama na svim svojim stranicama.

– Zatekli smo veliku kuću na parceli koja je bila vertikalno zonirana s tri autonomna stana. Potrebe naših klijenata su se promijenile i bilo je potrebno organizirati novu, cjelovito smišljenu cjelinu za obitelj s dvoje djece – kaže Lea Pelivan.

Foto:  Robert Leš

 

Nova kuća kocka izgleda kao da pulsira.

– Kocka, položena na tlo, pulsira kroz ekstenziju tornja vanjskog stubišta, garaže i mračne videosobe. Dodatno na razini prizemlja, nad padinom levitira prikvačeni volumen – parazit. Parazit je potpuno ostakljeni volumen nepoznate funkcije. Boravak u parazitu nudi osjećaj izbivanja iz kuće. Volumen je potpuno ostakljen i moguće ga je odvojiti kontinuiranom tekstilnom opnom od osnovnog volumena kocke – objašnjava Toma Plejić.

Foto:  Robert Leš

Na razini prizemlja, nad padinom levitira prikvačeni volumen- parazit, što je zapravo ostakljeni volumen nepoznate funkcije

 

Foto:  Robert Leš