Nedjelja, 17 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

Kuća na otoku Hvaru kao most koji spaja suhozide

Prekrasnu kuću, zamišljenu za gradnju na otoku Hvaru kao most na suhozidu, posao nam je arhitekt Goran Rako iz studija Radionica Arhitekture kao svoj drag, neostvareni rad. Narudžba za projekt datira iz 2006. godine.

– Tražilo se rješenje za kuću, bolje rečeno za vilu ili prototip vile. U konačnici je ova projektirana sa slike trebala biti tek prva od otprilike 60 sličnih. Lokacija je na otoku Hvaru, oko pet kilometara južno od grada Hvara – kaže Rako.

Njegov je prijedlog bio projektirati suvremenu mediteransku kuću koja bi zadovoljila i tradicionaliste i moderniste.

– To je tanka granica s koje se može lako skliznuti u kič, bilo da skrenete “lijevo” ili “desno” – smije se Rako.

No, investitor je upao u probleme i projekt je odgođen, vjerojatno zauvijek. Ipak, zanimalo nas je kako je vila bila zamišljena.

– Najvažnije je da je kuća imala tri zone. Prva je boravak na suncu ispred kuće, druga je boravak u hladovini iza kuće, a treća je ispod same kuće, koja je kao most koji služi kao kišobran ili suncobran. A sobe su na katu, u mostu – opisuje on.

 

U projektu se ističe element suhozida, koji čitavoj priči daje lokalnu prepoznatljivost.

– Naravno, suhozid je element koji iskorištavamo, ali na novi način. Kuća bi se mogla nazvati nadvoj ili most među suhozidima. Jedini problem pri izvedivosti bili bi “papiri”, ali to je problem broj 1 za sve kuće u Hrvatskoj. No, da, projekt bi bio izvediv, investitor je predvidio naselje na legalnoj lokaciji za gradnju – objašnjava arhitekt.

Općenito bi mu bilo važno da se ovaj projekt uspio realizirao zbog same činjenice što se u prosjeku ostvari, kako kaže, tek svaki deseti projektirani zadatak.

 

– Ipak, ovo bi nam bilo posebno drago jer u Radionici Arhitekture mislimo da smo uspjeli ostvariti suvremenu, a tradicionalnu mediteransku arhitekturu. Dakle, niti samo jedno, niti drugo. Materijali su trebali biti očekivani, završna fasada bijelo obojena žbuka, drvene škure… Veličina bi bila u nekoliko varijanti, uvijek isti raspored u prizemlju, a na katu u mostu dvije ili tri ili četiri sobe – rekao je Rako.

Pitali smo ga kako je došao na ovu ideju.

– Odgovorit ću posredno: jednom me je jedan investitor pitao kako mogu naplatiti nešto po njemu skupo, što sam radio mjesec dana. Odgovorio sam mu da sam na tom njegovu prijedlogu radio trideset godina i mjesec dana. Hoću reći, ideje se s vremenom talože negdje u mozgu i primozgu te se pojave kad zatrebaju – smatra Goran Rako.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jQuVZiYC9_c]

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: