Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kudelić: Manji pritisak na varaždinsku bolnicu ne očekuje se tako skoro

Već tjednima povećani pritisak na varaždinsku bolnicu, bilježi se veći broj zaraženih i hospitaliziranih. Zahvaljujući ministarstvu zdravstva za sada za oboljele ima dovoljan broj respiratora.

– U varaždinskoj bolnici iz dana u dan prilagođavamo naše smještajne kapacitete za covid-19 bolesnike. Tijekom travnja bilježimo kontinuirani porast hospitaliziranih, a na današnji dan na liječenju se nalaze 174 pacijenta s bolešću covid-19. Od toga ih je 27 u jedinici intenzivnog liječenja, a čak 26 na respiratoru, kaže Nenad Kudelić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

U prošlom epidemijskom valu otprilike 8 do 12 posto pacijenata koji su bili hospitalizirani su u konačnici zahtijevali liječenje u jedinici intenzivnog liječenje, i jedan od oblika mehaničke ventilacije. U ovom epidemijskom valu taj je postotak značajno veći.

– Trenutno 16 posto pacijenata zahtjeva intenzivno liječenje, a u određenim trenutcima taj postotak je išao čak do 20 posto. To govori da je klinička slika puno teža, u bolnici se nalaze praktički svi bolesnici koji imaju upalu pluća, a i prosječna dob bolesnika se promijenila, kaže Kudelić.

Kaže da u usporedbi na prošli val, dobna granica se spustila za 10 do 15 godina.

– Ako gledamo samo jedinicu intenzivnog liječenja, onda se prosječna dob spustila na 65 godina, dodaje.

Dobra vijest je da je zahvaljujući ministarstvu zdravstva u Opću bolnicu Varaždin došlo dodatnih 7 respiratora, pa ih trenutno ima dovoljno za sve pacijente.

– Također putem Kriznog stožera ministarstva zdravstva mobilizirane su medicinske sestre i liječnici anesteziolozi. Ovako veliki broj pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja zahtijeva specifično educirani kadar kako bi svi bili pravilno zbrinuti, objašnjava ravnatelj bolnice.

Nažalost smanjeni pritisak na varaždinsku bolnicu ne očekuje se tako skoro.

– Do sada smo naučili da bolesnici dolaze sa zadrškom u bolnicu, a već treći tjedan na području Varaždinske županije broj dnevno novozaraženih osoba je oko 150. Liječenje je dugotrajno, traje i po nekoliko

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: