Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kujundžić Tiljak: Omikron zamjenjuje deltu, ulazimo u peti val

– Izraelci su to odlučili nazvati kombinacijom dvaju imena: flurona. Mi smo prije dva-tri dana imali jedan otkriven slučaj, za više ne znam. Može se dogoditi da dva patogena istovremeno napadnu organizam i to je u tom slučaju kad virus gripe i koronavirus zarazi osobu. Simptomi bolesti su slični i nekad neki simptomi koji su karakterističniji za COVID, a vidite već da imate gripu, mogu pokazati da se radi o dvije infekcije, rekla je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Flurona se dijagnosticira PCR testom. Iako se gripa PCR-om ne testira rutinski, ako se posumnja na bolest, liječnici će uputiti na testiranje.

– Cjepivo ne štiti 100 posto, uvijek su cijepljene osobe mogle oboljeti. Obično je to bio onda lakši oblik gripe, brže su se oporavljali. Tako je sad i s koronavirusom. Ako su osobe cijepljene, manja je šansa da će dobiti, a ako dobiju bolest, bit će blaži simptomi, objasnila je Kujundžić Tiljak.

Na težinu simptoma utječe je li osoba cijepljena i kakvog je zdravstvenog statusa, tj. ima li neke kronične bolesti.

– Simptomi su respiratorni, bol u mišićima, visoka temperatura, glavobolja, suhi kašalj koji je karakterističan za COVID, rekla je Kujundžić Tiljak.

Što se tiče omikrona, Kujundžić Tiljak rekla je da je sve veći udio tog soja u Zagrebu, Splitu itd.

– Ova brzina širenja kojoj smo svjedočili upućuje na to da je omikron u sve većem postotku. Omikron na neki način zamjenjuje deltu, ulazimo u peti val, poručila je.

Oni koji obolijevaju sada, zbog toga što imamo više cijepljenih, imaju blaže simptome.

– Cijepljeni imaju blažu sliku bolesti i obično rjeđe dobivaju teži oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, rekla je Kujundžić Tiljak, dodajući da je u Hrvatskoj cijepljeno oko 53 posto odraslog stanovništva.

Portugal je zemlja s najviše cijepljenih u EU-u, oko 90

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: